Wat is de oostelijke grens van Europa?

Bob, 46 jaar
30 juli 2009

Hoe worden de grenzen van Europa gedefinieerd? Turkije bv. ligt voor een groot deel in Aziƫ, maar is lid van de raad van Europa.

Antwoord

De meningen lopen nogal uiteen, en er zijn ruwweg twee perspectieven: een geografisch-historisch, en een cultureel-politiek.

Eerst de geografisch-historische. De Grieken verdeelden hun wereld in drie continenten, begrensd door water: Europa, Afrika/Lybia en Azië. Voor hen lag de grens tussen Europa en Azië op de Phasis-rivier (de Rioni in Georgië), later op de Don. Door verdere verkenning in de late middeleeuwen groeide die Oostelijke grens tot:

  • de Oeral-rivier, soms de Emba
  • de Kaspische Zee
  • de Kaukasus, soms de Kura-rivier doorheen dat gebergte
  • de Zwarte Zee
  • de Bosporus, Zee van Marmara en Dardanellen
  • de Egeische Zee

Door die indeling vallen zowel het huidige Turkije als Rusland op twee continenten. De Grieken hadden voornamelijk politieke en culturele argumenten om de twee continenten te onderscheiden.

Maar er zijn dus heel wat culturele en politieke argumenten om daar uitzonderingen op te bedenken. Russen nemen er meestal de hele Oeral bij, en vinden de Kaukasus dan weer Aziatisch - ze gaan dan terug naar de Don als grens, om daarboven de grens weer oostelijker te leggen. Cyprus, hoewel vlakbij Aziatisch Turkije, wordt tot Europa gerekend, net als Malta, dat eeuwenlang als een Afrikaans eiland in de Middellandse Zee werd gezien. Om maar te zwijgen over de Israelische deelname aan het Eurosongfestival... Overigens is ook de westelijke grens niet helemaal duidelijk: IJsland wordt tot Europa gerekend, hoewel het dichter bij Groenland (Noord-Amerika) ligt.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw