Hoe ver is de maan van de aarde? En wat zijn die dingen langs de raket als deze opstijgt die dan wegvallen?

daniel, 51 jaar
24 juli 2009

Hoe ver is de maan van de aarde? En wat zijn die dingen langs de raket als deze opstijgt die dan wegvallen? Wat is die ontplofing als de raket de lucht in gaat? Alvast bedankt.

Antwoord

De maan beweegt baan omheen de aarde...
Neen, eigenlijk is dit niet juist : aarde en maan bewegen beiden rond hun gemeenschappelijk zwaartepunt, dat maar net binnen de aardkorst ligt. De zwaartekracht tussen beide hemellichamen werkt immers op beide even veel, maar het effect op de aarde is kleiner omdat de aarde veel zwaarder is dan de maan (81 keer). Dezelfde kracht moet immers over een 81 keer grotere massa uitgeoefend worden. De afstand tussen aarde en maan is gemiddeld 384 400 km, met een maximum van 405 696 km, en een minimum van 363 104 km.

De brokstukken die je ziet vallen bij een raketlancering, bijvoorbeeld bij de beelden van Apollo 11 die de laatste tijd veel te zien waren, zijn stukken ijs. De raket wordt geladen met cryogene (superkoude) brandstof. Hierdoor groeit langzaam een laagje ijs op de buitenkant van de raket. Bij de lancering komen er dan ijsbrokken los door de onvermijdelijke trillingen in de raket. Dat zijn de witte stukken die je ziet vallen tijdens de eerste seconden van het opstijgen. Ook de grote externe tank van de space shuttle kent dit fenomeen.

De 'ontploffing' waar je het over hebt.. Ik neem aan dat je het nog steeds hebt over de grote Saturnus V raket die onder meer bij Apollo 11 gebruikt werd. Na een kleine drie minuten zie je inderdaad zo iets als een ontploffing, wanneer de raket reeds een heel eind in de lucht is opgestegen en reeds redelijk horizontaal gekanteld is. Dat is het ontsteken van de 2de trap, enkele seconden na het afstoten van de eerste trap en de tussenring. Op dat moment is de hoogte van de raket ongeveer 70 km, de horizontale afstand tot de lanceertplaats ongeveer 95 km en de snelheid 2.4 km/s. Om in een lage baan rond de aarde te komen is een kleine 8 km/s vereist.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen