Wat is de betekenis van de Chinese vlag?

Carla, 37 jaar
7 mei 2008

We werken rond China in onze klas en ik wil graag weten of de sterren op de vlag een betekenis hebben evenals de rode achtergrond.Bedankt!

Antwoord

Het gaat om de vlag van de Volksrepubliek China, rood met vijf gele sterren, niet? Die vlag is ontworpen door Zeng Liansong, een economist uit Rui'an, Zhejiang, in juli 1949, in antwoord op een wedstrijd. Zijn ontwerp werd samen met 37 andere geselecteerd uit meer dan 3000 inzendingen.

De rode achtergrond en de gele sterren verwijzen naar het communisme en naar de Sovjet Unie- net als het merendeel van de 38 finalisten trouwens. De vijf sterren verwijzen naar de communistische partij (de grootste ster) en naar de vier sociale klassen in China volgens Mao: arbeiders, landbouwers, middenstand en groothandelaars. Naast die officiële uitleg, wordt vaak gesteld dat de vier kleinere sterren verwijzen naar vier beroepsklassen: landbouwers, arbeiders, leraars en soldaten, of naar vier bevolkingsgroepen: arbeiders, landbouwers, intellectuelen en zakenlui. Soms verwijst men ook naar de symboliek van vijf rassen (zie hieronder). Geel verwijst naar glorie, rood naar het bloed van de revolutie.

China had oudere vlaggen. In 1872 was er een gele vlag, met een blauwe draak, symbool van de Manchu-dynastie. Na 1911 was er een republieksvlag met vijf horizontale banden (rood-geel-blauw-wit-zwart) die de vijf rassen van die republiek voorstelden (Han, Manchu, Mongool, Oeigoer en Tibetaan). Vanaf 1917 was er concurrentie van een Kwomintang vlag, die in 1928 de officiële vlag werd: een rood veld, met in de linkerbovenhoek een witte zon op een blauwe achtergrond. De vlag wordt nu nog in Taiwan gebruikt.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Dr. Karl Catteeuw

Geschiedenis van opvoeding en onderwijs, Roemeens, muziek

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
http://www.kuleuven.ac.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen