Groeien kwaadaardige cellen altijd uit tot een tumor?

Rodrigo, 24 jaar
23 juli 2009

Heeft een gemiddeld persoon kankercellen in zijn lichaam zonder dat deze noodzakelijk uitgroeien tot een tumor of zal een kwaadaardige cel op termijn altijd uitgroeien tot een tumor?

Antwoord

Beste Rodrigo,

Men denkt dat in ons lichaam voortdurend kankercellen ontstaan (door cumulatie van een aantal mutaties bij celdelingen). Ons afweersysteem is echter in staat deze cellen op te sporen. Cellen laten immers hun inhoud (vooral eiwit-brokstukken) zien aan de rest van ons lichaam door de brokstukken op speciale membraaneiwitten (van het MHC - voor major histocompatibiliteit- of van het HLA - voor human leucocyt antigeen - systeem). Speciale witte bloedcellen (T-lymfocyten) hebben TCR (T-cel receptoren) om deze HLA eiwitten te screenen (voortdurend af te lopen en te bekijken). Indien er een niet bekend (gemuteerd, dus 'niet meer lichaamseigen') brokstuk hangt, kan een T-cel via zijn TCR (en hulpreceptor) geactiveerd raken en cytotoxisch worden voor de cel die ze vond. Op deze manier ruimen T-cellen pas ontstane kankercellen op, zodat ze verder geen kwaad kunnen (geen tumor kunnen vormen en uitzaaien).

Men spreekt pas van een tumor als er al ongecontroleerde celgroei is, de tumor wordt slechts kwaadaardig als er cellen uit de tumor dreigen te migreren: metastasering.

groeten,

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen