Hoe komt het dat iemand racistisch is? Ligt dat aan de genen, de opvoeding of nog iets anders?

Marjan, 18 jaar
7 mei 2008

Als iemand racistisch is, of iets anders in die trend, is dan dat genetisch bepaald of komt dit door opvoeding van de ouders? Of door nog iets anders?

Antwoord

Dit wordt zeker niet genetisch bepaald, daar zijn geen aanwijzingen voor. Bekijk het eens anders: rasdenken, racisme en onverdraagzaamheid zitten in ieder van ons; ze maken deel uit de zoektocht naar identiteit, groepstoebehoren etc.

Mensen hebben Anderen, Vijanden, nodig om zichzelf te kunnen definiëren, distantiëren. Opvallende Anderen zijn mensen met een andere huidskleur, van een andere sociale klasse, van een ander geslacht,...

Dit vrij normaal sociaal-psychologisch proces van identificatie en distantiëring (in- en uitsluiting)  kan door de opvoeding (ouders én school) in de hand gewerkt, afgezwakt of geduid worden. Van immens belang is het opgroeien in een zo verscheiden mogelijke multiculturele omgeving, een toestand waar we hier in het Westen meer en meer naartoe groeien.

Dus, ja. Opvoeding (ouders en school) heeft hier mee te maken, omdat het onverdraagzaamheid in de hand werk, stimuleert of omdat ze te weinig weerwerk kunnen bieden tegen die vrij algemeen voorkomende (en in die betekenis 'normale') aanvechtingen; te weinig weerwerk doorgaans door een gebrek aan inzicht in deze mechanismes.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Prof. dr. Gie van den Berghe

moraal, ethiek, geschiedenis nazi-kampen en genociden, ooggetuigenverslagen, de Verlichting, eugenetica, darwinisme, historische foto's, transhumanisme

Universiteit Gent

http://www.ugent.be

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen