Zijn er ruimteschepen die zich voortbewegen met behulp van bv. kernenergie of zonne-energie?

Sebasti, 16 jaar
26 juni 2009

Als men een raket afschiet, dan raakt die vooruit doordat er waterstof (?) verbrand wordt. Die "vlam" creƫert de opwaartse stuwkracht. Eens in de ruimte behoudt een ruimteschip grotendeels zijn snelheid doordat er geen luchtweerstand meer is. Maar wat nu als zo'n ruimteschip moet bijgestuurd worden? Kan dit met bijvoorbeeld kernenergie of zonne-energie? Want hier wordt toch niets bij verbrand en ontstaat er geen vlam? Hoe is het dan mogelijk dat je hiermee je schip kan bijsturen?

Antwoord

Met energie alleen ga je niet vooruit komen.

Die ‘vlam’ zorgt voor een opwaartse stuwkracht omdat de gasmoleculen aan een hoge snelheid weggeschoten worden en deze een reactiekracht uitoefenen op de raket. In de ruimte heb je niets op je aan op te trekken of af te zetten, dus de enige manier om je beweging te veranderen is via de wet van behoud van impuls, dus door gasdeeltjes onder hoge snelheid weg te schieten. Dat doet men meestal met een verbranding, maar het kan ook met behulp ven een elektrisch veld.

In beperkte mate kan men ook gebruik maken van de aantrekkingskracht van de planeten om de koers van en ruimtetuig te sturen (de zogenaamde slingshot).

http://nmp.nasa.gov/ds1/tech/sep.html

http://www.mathpages.com/home/kmath114.htm

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen