Hoe 'krimpen' de microtubules tijdens een celdeling?

Janniek, 20 jaar
22 juni 2009

Ik weet dat microtubili opbouwen en afbreken aan het pluseinde, en volgens mij alleen aan het pluseinde (dit weet ik niet zeker). Ik vraag me alleen af hoe ze dan kunnen afbreken/krimpen tijdens een celdeling (en de chromosomen uit elkaar trekken) terwijl ze op de chromosomen vast zitten met hun pluseinde?
Ik heb deze vraag aan mijn docent celbiologie gestelt, maar die wist er geen antwoord op. Ik hoop dat jullie het wel weten!

Antwoord

Beste Janniek,

Er zijn 2 types van microtubuli te vinden in de delende cel: microtubuli van de ene pool naar de andere en microtubuli die half zo lang zijn en vanuit het evenaarsvlak een chromosoom meenemen naar de polen. Deze laatste microtubuli 'kruipen' als het ware over de eerste om het chromosoom te laten migreren. Ze doen dit door middel van andere eiwitten (MAP's: Microtubuli Associated Proteins) die haken en van vorm veranderen  (met verbruik van ATP cfr. spierwerking). Aan de pool zal de microtubulus dan wel in subeenheden uiteen vallen om plaats te kunnen maken voor de volgende stukken.

met vriendelijke groeten,

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

ir. Myriam Meyers

industriƫle microbiologie en biochemie

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
http://www.kuleuven.ac.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2019
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen