Waarom is de atmosfeer zo belangrijk?

soufian, 16 jaar
21 juni 2009

Antwoord

Onze Aarde beschikt, net als andere planeten van ons zonnestelsel, over een atmosfeer, een omhulsel van gas. Hierdoor kunnen we met name ademen. Maar het biedt ons vooral een zekere bescherming tegen gevaarlijke stralingen en tegen andere types "aanvallen" van buiten de aarde, zoals meteorietinslagen.

De meeste hemellichamen die de baan van onze planeet doorkruisen, vallen namelijk uiteen zodra ze onze atmosfeer binnenkomen. Hun grote snelheid en de wrijving tegen de atmosferische molecules zorgen ervoor dat ze opwarmen, verbranden en tot slot uiteenvallen. Hoe massiever de meteoriet, hoe minder het atmosferische schild werkt, uiteraard. En soms kan er dus rotsachtige massa op de grond terechtkomen (meestal in de zee), waar ze verschrikkelijke ongevallen veroorzaken.

Getuige hiervan zijn de gigantische inslagkraters die het aardoppervlak hebben toegetakeld, zoals de "Meteor Crater" in de Verenigde Staten. We mogen dus niet uit het oog verliezen dat onze Aarde zonder deze atmosfeer veel meer zou lijken op een hemellichaam vol inslagkraters, een beetje zoals we op het oppervlak van de Maan zien.

Minder spectaculair, maar minstens even belangrijk, is het feit dat onze atmosfeer ons ook een uitstekende bescherming biedt tegen de elektromagnetische stralen van de Zon. Dankzij de atmosfeer worden zowat alle stralen van het elektromagnetisch veld tegengehouden, met uitzondering van de zichtbare stralen, bepaalde UV-stralen en een aantal radiogolven.

De atmosfeer is bovendien een soort thermische deken dankzij het broeikaseffect. Zonder de atmosfeer zouden we simpelweg niet kunnen leven.

Bron: http://www.aeronomie.be/nl/thema/aarde/systeemaarde.htm


Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

 Tim Somers

Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie
Ringlaan 3 1180 Brussel
http://www.aeronomie.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen