Als je met de auto naar Brussel rijdt (vanuit Leuven) en je hebt Radio 1 op staan, kan ik die zender soms niet meer goed horen, terwijl Franstalige zenders goed klinken tot zelfs luider. Hoe komt dat?

Joan , 37 jaar
3 juni 2009

Vanuit Brussel zendt Radio 1 toch uit, dacht ik, maar toch is mijn ontvangst slechter als ik met de auto naar Brussel rijd. Een ander kanaal zoeken, levert me dan erg duidelijke Frastalige zenders op. Zenden de Waalse zenders dan op een andere (betere?) manier uit? Zijn die zenders krachtiger?

Antwoord

Dag Joan

Het fenomeen dat je beschrijft zou aan allerlei oorzaken te wijten kunnen zijn: de beperkingen van de radio-ontvangers die we gebruiken, het overaanbod aan zenders in Brussel, die zich zeker niet allemaal aan de wettelijke normen houden en wellicht ook niet allemaal perfect in orde zijn qua spectrum.

Maar zoals ik het begrijp luister jij naar Radio 1 (goede keuze overigens !), vertrekkende vanuit Leuven. Het probleem is, vermoed ik, dat jij afstemt op de (eerder zwakke) zender van Leuven op 98,5 MHz. Dit is een ...steunzendertje met een vermogen van 500 W. Je kan door heel Vlaams-Brabant beter afstemmen op de zender van Sint Pieters-Leeuw: een sterke zender met een zeer hoge mast op 91,7 MHz.

Je vindt deze (weliswaar goed verborgen) informatie terug op http://www.vrt.be/extra/Lijstfreq.pdf

Als het op deze manier niet zou lukken (wat erg onwaarschijnlijk lijkt) dan blijft er nog de mogelijkheid om over te schakelen naar de digitale DAB-ontvangst. Daarmee is je probleem gegarandeerd opgelost. Alles over de VRT en DAB is terug te vinden op

http://www.digitaleradio.be/dab/home/home.html

Succes ermee !

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

 Tony Vandenborn

elektronica, telecommunicatie

UCLL
UC Leuven Andreas Vesaliusstraat 13 | 3000 Leuven Hertogstraat 178 | 3001 Heverlee UC Limburg Campus Diepenbeek, Agoralaan gebouw B bus 1 3590 Diepenbeek
http://www.ucll.be

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw