Als men koningswater wil maken met 37% zoutzuur, welke concentratie moet het zwavelzuur dan zijn? Ook 37% of hoger?

rob, 52 jaar
29 mei 2009

Zoutzuur is te verkrijgen in 37% concentraat, zwavelzuur is in veel hogere concentraties verkrijgbaar. Waarom is zoutzuur alleen in 37% verkrijgbaar?

Antwoord

Dag Rob

Als eerste moet ik je vertellen dat koningswater een mengsel is van geconcentreerd  zoutzuur met geconcentreerd salpeterzuur (HNO3) en niet met zwavelzuur (H2SO4).

Dat salpeterzuur kan je krijgen in concentraties van 67%. Hogere concentraties vind je meestal niet omdat salpeterzuur een azeotroop vormt met water, dit wil zeggen dat het samen met water overdestilleert en het moeilijk van dat water te scheiden is. Het mengsel gedraagt zich tijdens zo een destillatie als een zuivere stof.

Ook zoutzuur vormt zo een azeotroop, bij ongeveer 20%.
De productie van HCl-oplossing gebeurt door HCl-gas op te lossen in water, daarom kan je hogere concentraties krijgen. Maar vanaf een bepaalde concentratie verdampt er te veel HCl uit de oplossing. Daarom is de maximale concentratie beperkt tot ongeveer 37%. Lagere concentraties kan je wel krijgen, maar zijn minder courant, tenzij je standaarden koopt (bijvoorbeeld 1 of 0,1 mol/liter) omdat je de oplossingen niet zelf wil maken uitgaande van de geconcentreerde oplossing.

Van zwavelzuur kan je concentraties krijgen tot ongeveer 100%, maar 98% is stabieler. Bij hogere concentraties is er verlies aan SO3.

Meer informatie hierover kan je o.a. vinden op Wikipedia (EN)

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen