Welk is de verst verwijderde ster die we met het blote oog kunnen waarnemen? Op welke afstand staat deze ster van onze zon?

Frank, 50 jaar
23 mei 2009

De vraag werd gesteld tijdens een discussie over afstanden in het heelal.

Antwoord


Het verst verwijderde object dat we met het blote oog kunnen zien, is de Andromedanevel.  Dat is geen ster, maar een verzameling van vele sterren bijeen.  Hoe dan ook, het licht van de Andromedanevel komt van sterren.  Die verste zichtbare sterren staan op 2 miljoen lichtjaren van ons vandaan.

De typische afstanden tot de sterren die we met het blote oog zien, gaan van enkele tot enkele honderden lichtjaren.  Wie de kampioen terzake is, weet ik niet.  Mu Cephei misschien.

Vorig jaar is een gammaflits afgegaan, die gedurende korte tijd met het blote oog moet zichtbaar geweest zijn.  Achteraf hebben we ons gerealiseerd dat het licht van dit object uitgestuurd is meer dan 5 miljard jaar geleden, nog voor de zon en het zonnestelsel ontstonden.  Als u dan op de juiste plaats gekeken had, dan had u de verst verwijderde ster gezien, en uw naam in het Guiness Book verworven.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen