Is draadloos telefoneren even veilig dan een vaste telefoonverbinding?

Sara, 44 jaar
19 mei 2009

Zijn gsm-toestellen/gsm-masten even veilig dan vaste telefoonlijnen?
Kan m'n draadloos bellen makkelijk onderscheppen?

Antwoord

Dag Sara

Ik vermoed dat je met 'veilig' bedoelt, of ze kunnen worden afgeluisterd.

Je mag er van uitgaan dat het veel moeilijker is gsm-verbindingen af te luisteren dan een vaste telefoonlijn. Dat laatste was indertijd niet zo moeilijk.

Het afluisteren van gsm's is zeer moeilijk, nauwelijks mogelijk zelfs. Er zijn slechts een paar mogelijkheden: er zijn toestellen die het kunnen, maar die zijn ongelooflijk duur, en de verkoop ervan is strikt gereglementeerd. Als privé-persoon kan je er heel zeker géén kopen, dat is voorbehouden aan de overheid, bijvoorbeeld de diensten van de Staatsveiligheid. Een tweede mogelijkheid is dat iemand die bij een telecombedrijf werkt medewerking verleent aan het afluisteren. Dat is technisch geen probleem, maar is een misdrijf. Het wordt gelijkgesteld met de schending van het briefgeheim, en telecombedrijven tillen daar niet licht aan. In de regel betekent dit ontslag op staande voet.

Bij een laatste mogelijkheid zal degene die de bedoeling heeft u af te luisteren fysiek even toegang moeten hebben tot uw gsm. Hij of zij zal daarin dan ofwel een piepkleine afluistermodule of andere software installeren - beide zijn in de handel te koop, vaak in duistere winkels op de rand van wat wettelijk is toegelaten. Het installeren van die afluisterhulpen kan lang niet in elk type gsm, en het is ook geen werkje voor iedereen. Laat als je hier bang voor bent je gsm nergens onbeheerd achter!

In verband met je vraag wou ik nog twee dingen kwijt:

- De gsm-operatoren houden al je verkeer een hele tijd bij. Niet de gesprekken op zich, maar wel de nummers waarmee je contact had, en het tijdstip van die gesprekken, en al je sms'en. Vraag het maar na aan bepaalde wielrenners !

- Er is eigenlijk een heel eenvoudige manier om niet te moeten vrezen dat je wordt afgeluisterd: zeg nooit iets door je telefoon wat niet iedereen mag weten ! 

Reacties op dit antwoord

 • 26/05/2009 - Sara (vraagsteller)

  Oh!, dat laatste is moeders goede raad! "andere software installeren" Ja, GSM kent internet ( mobiel internet... laptop, palmcomputer,... ) en downloaden... Maar wanneer ik vermoed dat 'r iets mis is met mijn gsm-verkeer, dan zal de overheid redenen hebben.

 • 26/05/2009 -  (wetenschapper)

  Dag Sara Ik kan uiteraard niet precies weten waarvoor je bang bent of wat je vreest. Als je dat wil ben ik altijd bereid antwoord te geven op je vragen ! mvg Tony Vandenborn

 • 26/05/2009 - Sara (vraagsteller)

  Misbruik vind je ook in een klein dingetje zoals een gsm?

 • 26/05/2009 -  (wetenschapper)

  Hallo Sara Misbruik is eigen aan de mens, en vind je overal, dus ook in gsm's !

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2019
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen