Bestaan er meer zintuigen dan deze bij de mens?

Bert, 25 jaar
18 mei 2009

Iedereen kent de 5 zintuigen die een mens heeft. Ook dieren hebben min of meer dezelfde zintuigen.

Ook heb ik nog gehoord over andere zintuigen bij dieren (ik kan me er niet direct 1 herinneren).

Naar mijn denken hebben wij onze zintuigen ontwikkeld op basis van impulsen: Zicht door licht, gehoor door geluidsgolven, enzoverder.

Kan het zijn dat er door middel van evolutie, of hoe dan ook, nog zintuigen ontwikkeld worden? En zo ja, wat zouden dan de meest waarschijnlijke zijn?

Antwoord

De vleermuis bezit echolocatie, met sonarpulsen. Ook dolfijnen en sommige walvissen gebruiken echolocatie. 

De Platypus of vogelbekdier heeft een elektrosensorisch zintuig in z'n snavel. Ook haaien zijn heel gevoelig voor elektrische impulsen afkomstig van hun prooi.
Een variatie op het zicht komt voor bij bijen en pit vipers (adders). Pit vipers maken gebruik van hittezicht. Ze kunnen 'zien' met infrarood. Bijen zien geen infrarood, zelfs geen rood, maar zien dan wel ultra-violet. Duiven en andere vogels kunnen gebruik maken van de aardmagnetische lijnen. Zij zien als het ware lijnen lopen van noord naar zuid.

De evolutie heeft dus al geleid tot boeiende zintuigen. 

Zintuigen staan in dienst van 'overleven'. Ze zijn belangrijk om te eten en om niet gegeten te worden. Daarbij zijn voor ons zicht en gehoor geheel evident. Tast, smaak en reuk kunnen levensreddende diensten bewijzen. Bij sommige dieren zoals een mol is het zicht gereduceerd doordat hij er toch niks zou aan hebben ondergronds. 

Wat 'nieuwe' zintuigen betreft, spannen de vleermuis, het vogelbekdier en de pit vipers de kroon. Het is best mogelijk dat er dieren zijn die nog andere signalen uit de omgeving kunnen waarnemen. 

De meest waarschijnlijke zintuigen die eventueel nog ontdekt of ontwikkeld kunnen worden, zullen sowieso gebaseerd moeten zijn op bestaande signalen (impulsen) die aanwezig zijn in de omgeving of die uitgestuurd worden door andere organismen (bijv. feromonen). Een uitbreiding naar extreme waarden bij bestaande zintuigen is ook denkbaar, zoals lagere of hogere tonen horen, bv. elektromagnetische straling (bv. radiogolven), of het gevoeliger waarnemen van heel kleine waarden zoals hersengolven (misschien wel voor locatiebepaling als voor communicatie). 

In de natuur komt reeds een heel scala aan zintuigen voor en de kans bestaat dat bijna alle impulsen reeds benut worden, maar misschien hebben wij er wel nog een aantal niet ontdekt. 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Dr. Pieter Stragier

Moleculaire Microbiologie Biomedische Wetenschappen Medische en farmaceutische research Moleculaire Biotechnologie

Universiteit Gent

http://www.ugent.be

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen