Zijn zwart en wit kleuren?

Daemion, 26 jaar
7 mei 2008

Wit is enerzijds samengesteld uit alle kleuren (licht) maar anderzijds niet te verkrijgen door menging van kleurstoffen?

Zwart is het ontbreken van kleur, maar als je de primaire kleuren met elkaar mengt krijg je een rudimentaire vorm van zwart?

"Zien" is het invallen van licht dat weerkaatst wordt door objecten op ons netvlies. Zwarte objecten weerkaatsen geen licht, kunnen we dan echt zwarte objecten zien? of zien we enkel de interpretatie die onze hersenen geven aan een gebrek aan lichtprikkels?

Antwoord


Beste Daemion,

Wit is inderdaad de samenstelling van alle kleuren, en zwart het ontbreken van waarneembare kleuren. Als onze ogen de kleur zwart zien, betekent dit dus gewoon dat er geen licht waargenomen is.

Toch kan men door verven van verschillende kleuren te mengen geen witte verf verkrijgen. Dit komt omdat verf geen eigen lichtbron is. Verf absorbeert lichtstralen, maar reflecteert de stralen rond het spectrum dat haar kleur bepaalt. Als we verschillende verfkleuren samenvoegen worden er telkens meer lichtstralen geabsorbeerd, en het spectrum van gereflecteerde kleuren wordt kleiner. Eerst krijgen we hierdoor mengkleuren, maar als we genoeg verfkleuren mengen, is het resultaat zwart, doordat alle lichtstralen geabsorbeerd worden.

Anders is het bij lichtbronnen. Een televisiescherm heeft 3 verschillende kleurpixels vlak bij elkaar. Als ze apart oplichten zien we de kleur van de pixel. Als er twee samen oplichten zien we een mengkleur. Als ze alle drie even fel oplichten, zien we wit. Dit komt omdat de pixels zelf licht uitsturen, en niet door absorptie het licht van een andere bron verkleuren.


Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen