Waarom smaken we zuren en hoe doen we dit?

mathias, 19 jaar
10 mei 2009

Beste,

Ik vraag me af hoe het komt dat wij zuren kunnen waarnemen/smaken.

Wat bepaald dat wij iets zuur vinden? Neem nu een appel, je eet er van en vind het zuur... maar waarom/hoe?

Dank bij voorbaat

Met vriendelijke groeten, Mathias

Antwoord

Beste Mathias,

Vooraleer we zuren kunnen proeven, moeten er natuurlijk zuren aanwezig zijn.  een appel kan bv. erg zuur zijjn en dan ervaren wij dat ook zo, maar je hebt even goed zoete appels die we niet met zuur associëren.

Andere zaken, zoals citroen, vinden we altijd zuur.

wij kunnen de zure smaak proeven omdat we smaakpapillen op de tong hebben.  die hebben we voor zoet, zuur, zout en bitter (en nog enkele andere).  dus de basissmaken waaronder zuur, gaan we proeven bij contact tussen het zure voedingsmiddel met de tong.

In principe werken die smaakpapillen goed.  Je kan echter ook situaties krijgen waardoor die minder goed werken, bv. bij oudere personen of bij personen die roken of bepaalde medicamenten moeten innemen.  In het algemeen moeten we hier meer smaakstoffen gaan toevoegen, vooraleer zij echt iets gaan proeven.

Geur en smaak zijn sterk met elkaar verbonden. Dus een goede neus en een gezonde tong zorgen ervoor dat je alles optimaal gaat proeven.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen