Hoe kan een baby-kangoeroe overleven in de buik van de moeder als je weet dat die geen placenta heeft?

Annegeertje, 17 jaar
9 mei 2009

Geachte,

Op school bij de les biologie leer ik over de evolutie van de dieren. Bij dit onderwerp kwam de kangoeroe ter sprake. Toen mijn lerares mij vertelde dat de baby kangoeroe uit de buik van de moeder kruipt als hij heel klein is, vroeg ik haar wat er gebeurde met zijn navelstreng. Zij vertelde mij dat er geen navelstreng aanwezig is daar de moeder geen placenta heeft. Nu is mijn vraag: hoe kan die baby kangoeroe dan eten opnemen en ademen als er geen navelstreng aanwezig is?

Ik hoop dat jullie mij het antwoord kunnen geven.

Met vriendelijke groeten,
Annegeertje

Antwoord

Beste Annegeertje,

Ondanks het korte verblijf in de baarmoeder ontwikkelt een kangoeroe-embryo wel degelijk een placenta. Het is echter wel een zeer eenvoudige placenta die uitgaat van het zogenaamde dooierblaasje van het embryo. Deze vorm van placenta komt ook (vaak slechts rudimentair) voor bij andere zoogdieren, maar wordt hier al gauw vervangen door een meer gespecialiseerde placentavorm, de zogenaamde "allantoplacenta", in feite de eigenlijke placenta zoals de meeste mensen die kennen.

Kangoeroes leggen deze gespecialiseerde vorm van placenta echter niet / nauwelijks aan, het embryo wodt vroeg geboren en zal nog een tijdje in de buidel moeten opgroeien.

Bij de geboorte van de kangoeroe is er wel degelijk een navelstreng aanwezig. Kangoeroes worden meestal geboren terwijl ze nog in hun direct omliggende vruchtvliezen verpakt zijn. Met hun scherpe nagels scheuren de pasgeboren kangoeroes deze vruchtvliezen open en beginnen aan hun klim naar de buidel. Tijdens deze klim komt er spanning op de navelstreng te staan (door het gewicht van de placenta die zich nog eventueel in het geboortekanaal bevindt) en scheurt de navelstreng. Heel vaak eet de moeder vervolgens (een deel van) de placenta op.

Tenslotte: om te antwoorden op je laatste vraag: het is inderdaad mogelijk een kort eindje in de baarmoeder te overleven zonder placenta. De baarmoeder bevat immers veel klieren waarvan het secreet door het embryo als voedingsstof kan opgenomen worden. Deze zogenaamde baarmoedermelk volstaat echter niet om lange tijd een snel groeiend embryo van voedingsstoffen te voorzien.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen