ik heb een vraag over driehoeken kijk als je in een vierkant een streep tekent dan krijg je 1 rechthoekige driehoek maar wat ik me afvroeg is als je ze draait blijft het dan een rechthoekige driehoek

naji, 11 jaar
8 mei 2009

Antwoord

Beste Naji,
(je kan misschien dit antwoord samen met je ouders of je leraar bekijken. Ik heb er ook een tekening bijgevoegd, klik er maar eens op

We tekenen dus een vierkant met een rechte er door die het vierkant in twee punten snijdt. Wat je dan krijgt hangt af van waar die twee snijpunten liggen.
Kijk mee op de bijgevoegde figuur.

1) helemaal links : als de twee snijpunten op twee aangrenzende zijden liggen maar niet in een hoek krijg je inderdaad één rechthoekige driehoek (geel) en een vijfhoek (wit).

2) Tweede van links: als één snijpunt in een hoek ligt, en het andere niet krijg je weer één rechthoekige driehoek (geel) maar nu met een vierhoek er bij (wit)

3) Derde van links :
Als de twee snijpunten op overstaande zijden liggen, niet in een hoekpunt, krijg je geen enkele dreihoek, maar wel twee vierhoeken (beide wit). Dit zullen rechthoeken zijn als de rechte de twee zijden loodrecht snijdt.

4) Helemaal rechts : het neusje van de zalm !
Als de twee snijpunten beide in een hoek liggen krijg je zelfs twee gelijke rechthoekige driehoeken (beide geel gekleurd) die daarenboven nog een gelijkbenig zijn ook (inderdaad niet gelijkzijdig zoals is eerst geschreven had, met dank aan L.Vanbeylen voor het corrigeren van dit foutje) !

Zie je ?

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw