Als het metaal van een ''BlackBox'' in een vliegtuig zo sterk is, waarom wordt het hele vliegtuig er dan niet van gemaakt?

Michiel, 13 jaar
3 mei 2009

Ik vind het zo gek, omdat het metaal zo sterk is en de blackbox in 9 van de 10 gevallen nog heel is. Waarom maken ze het vliegtuig er dan niet van?

Antwoord

De "zwarte dozen" die eigenlijk oranje geschilderd worden, zijn oersterk.  Ze kunnen tegen lange blootstelling aan vuur, druk en impact.  Echter, de verhouding van het gewicht van deze dozen ten opzichte van de nuttige inhoud is zeer groot.  Een vliegtuigstructuur moet zo licht en zo sterk mogelijk zijn.  Vaak is de dikte van een huidplaat van de romp maar enkele millimeter.  Zeer dun dus.  Je kan de romp van een vliegtuig een beetje vergelijken met een plastieken frisdankfles.  Is de fles gesloten, dan is de fles zeer sterk.  Schroef je de fles open, dan is dezelfde fles zwak.  De romp van een vliegtuig staat onder druk (drukkabine) en zo heb je wat stevigheid, dat natuurlijk samen met de andere structurele delen van een vliegtuigromp.  Als we de romp van een vliegtuig op dezelfde manier zouden vervaardigen als een black box, dan moeten we heel wat passagiers thuislaten.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw