Kan iets dat dood is, levend worden?

simon, 26 jaar
29 april 2009

Mijn vriendin en ik hadden gisteren de luguberste discussie. Zij zegt dat, toen er bv. neanderthalers hier rondliepen, wij niet dood waren. We leefden niet maar waren ook niet dood want, iets wat dood is, kan niet plots leven. Ik zeg dat je voor je geboorte eigenlijk in een dode fase bent. Zij gelooft ook dat als je doodgaat, je 'anders' bent dan voor je geboren was. Ik zeg dat de fases voor de geboorte en na de dood juist hetzelfde zijn. Nu willen we uitleg van een prof voor ons gelijk te halen?

Antwoord

Dag Simon,

Ik denk dat je met een biologische definitie van dood of levende 'fase', niet erg vooruit kan, want die laat zowiezo plaats voor discussie. Meer nog, wat 'dood', 'levend worden', 'andere fasen' precies bij jullie betekenen kan ik ook niet weten. Daarom antwoord ik met een vraag. Stel dat jij gelijk hebt, of dat je vriendin gelijk heeft, of je hebt beiden gelijk, hoe zorgt dat voor een verschil in de dingen die je doet en de dingen die je belangrijk vindt ? De vraag over wat levend of dood is, lijkt ook voor jullie belangrijke gevolgen te hebben.

Ben erg benieuwd naar jullie antwoord.

Bruno

Reacties op dit antwoord

  • 07/05/2009 - simon (vraagsteller)

    het is moeilijk uit te leggen. we gaan uit het niet gelovige. ik ga het beschrijven met 'het stadium van zijnl' het is niet de juiste benaming, maar het is laat en ik kan geen ander woord verzinnen voor wat ik bedoel :) als ik dood ga bevind ik mij in 'hetzelde stadium van zijn' dan voor dat ik geboren wordt. Als ik nooit geboren zou worden zou ik blijven in dat 'stadium van zijn' maar het feit dat ik leef, doorbreek dat stadium even. dus in mijn ogen is de fase voor de geboorte juist hetzelfde dan nadat je dood bent. je kan toch niet zeggen dat jouw achter achter achter achter achter achter-kleinkind leeft op dit moment. hoewel je weet dat het er waarschijnlijk ooit zal komen is het op dit moment dood. volgens mijn vriendin is ze niet dood, want ze is er nog niet geweest. het heeft in feite geen belang :)

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be