Ik gooi een bal tegen een andere bal. die bal moet bijv. naar het westen.
mijn bal moet wel terug naar mij komen. Kan dat wel?
Beste anoniem,
Als je wil dat je bal bij jou terug komt speel je best niet op een biljart of voetbalveld: dan gaat je bal ergens schuin weg schieten. Je moet hem dwingen in je richting te gaan. Neem dus een stuk halfronde dakgoot, of maak er zelf een door een kartonnen buis in de lengte doormidden te snijden. Leg je goot in de oost-west richting, leg een tennisbal in 't midden en rol je eigen tennisbal er tegen aan, westwaards: je bal zal stil staan en de andere rolt verder naar het westen. Hij komt dus niet terug. Nu kan je twee dingen doen. Ofwel doe je de andere bal oostwaards rollen terwijl de jouwe naar het westen rolt: ze botsen en de jouwe komt terug en de andere keert terug naar het westen. Ofwel maak je de andere bal heel zwaar: vul hem bv. met water of neem een golfbal voor de stilligende bal en een pingpongbal voor degene die naar het westen gedreven wordt: die laatste komt dan terug.
Nu verklap ik je waarom dit zo is. Je moet voor elke bal het product maken van zijn gewicht (in gram) en zijn snelheid (in cm per seconde); een bal die stil ligt heeft natuurlijk snelheid nul. die producten tel je bij elkaar op (als beide ballen in dezelfde richting gaan) of trek je van elkaar af (als de ballen tegen elkaar in gaan, de ene oost , de andere west): het getal dat je bekomt voor je twee ballen vóór de botsing is hetzelfde als het getal berekend met de snelheden na de botsing.
Als je het experiment wil doen moet je dus snelheden kunnen meten en dat kun je tegenwoordig gemakkelijk: breng op je goot strepen aan om de 10 cm en fotografeer de botsing met een digitale camera die snel achter elkaar drie foto's maakt; meer zeg ik niet, want niets gaat boven het plezier zelf iets te ontdekken.
Als je dan zo bezig bent dan doe je juist hetzelfde als de grote natuurkundigen Galilei, Descartes en Huygens. Misschien wordt jij ook een groot natuurkundige, die fier zijn naam mag schrijven.
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.
fysica, speciaal klassieke theoretische mechanica, electromagnetisme, quantummechanica, geschiedenis van de fysica .