Waar werden de farao's van het Midden Rijk begraven in Egypte?

Luc, 39 jaar
18 april 2009

In de geschiedenisboekjes wordt vermeld dat de farao's van het Oude Rijk in piramides begraven werden. In het Nieuwe Rijk werden ze in het dal van de koningen begraven.
Maar waar werden de farao's van het Midden Rijk begraven (en in welk soort graf)?

Antwoord

Mentuhotep I (eerste koning van het Middenrijk, ca. 2050 v. Chr.) liet een bijzonder grafmonument oprichten te Deir el-Bahari (Luxor). Het bestaat uit een terras afgezet met zuilengallerijen en daarop een massieve constructie die te slecht bewaard is om de vorm met zekerheid te kunnen identificeren. Zowel een (relatief kleine) piramide als een mastaba of een heuvel met bomen werden voorgesteld. Het feitelijke graf bevindt zich aan het uiteinde van een lange gang (ca. 150 m.) die vertrekt vertrekt vanuit een zuilenzaal achter de massieve constructie. Deze gang is in de rots uitgehakt. Het grafmonument is een verderzetting van de saff-traditie (terras graven) uit de Eerste Tussenperiode.

De opvolger van Mentuhotep I had een gelijkaardig grafmonument gepland maar dit is onvoltooid gebleven. Daarna verhuist de koninklijke begraafplaats naar het noorden, korter bij de hoofdstad Memfis. Nu worden opnieuw piramides gebouwd, duidelijk geïnspireerd door de piramides van het Oude Rijk. Aanvankelijk worden de MR piramiden gebouwd met een kern van ruwe steenblokken, steenpuin en herbruikt materiaal van OR graven. Het gaat om de piramides van Amenemhet I (h = ca. 55 m.), en Sesostris I (h = ca. 60 m) te Lisht, beiden slecht bewaard.

Daarna worden piramiden gebouwd met een kern van tichelsteen (zongedroogde kleiblokken), afgewerkt met een laag kalksteen. Opvallend is dat het gangensysteem complexer wordt en ook de graven van koninginnen kan bevatten. De afmetingen lopen uiteen. Piramide van Sesostris II te Hawara (h. = ca. 50 m); Sesostris III te Dahshur (h = ca. 78 m); Amenemhet III te Dahshur (h = ca. 75 m). Amenemhet III heeft ook een piramide te Hawara (h. =  ca. 60 m), waar hij uiteindelijk begraven zal worden. Deze piramide had een zeer grote piramidetempel die door Herodotos (5de eeuw) als "het labyrint' werd omschreven. De piramides van Hawara en Lahun zijn het best bewaard maar de buitenlaag in kalksteen is altijd verdwenen omwille van herbruik.

De piramides uit het late Middenrijk zijn slecht bewaard en werden in recente tijd niet meer onderzocht. Het gaat om min of meer gelijkaardige constructies in tichelsteen.

Een handig overzicht vindt men in Lehner, M., The complete pyramids. London: Thames and Hudson, 1997, pg. 166-187. Hiervan verscheen ook een nederlandse vertaling.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

dr. Stan Hendrickx

Kunstgeschiedenis Archeologie van Egypte

Hogeschool PXL
Elfde-Liniestraat 24 3500 Hasselt
http://www.pxl.be

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw