Toen we gisteren met wat vrienden constateerden dat koeien met hun methaanproductie mede verantwoordelijk zijn voor de opwarming van de aarde, kwam een van ons met de vraag op de proppen of dat methaangas opvangen en gebruiken voor de verwarming van de stallen al geen stap in de goede richting was. De volgende stap leek ons echter nog interessanter, zou samengeperst methaangas dan geen methanol vormen? Of slaan we daar de bal mis. Daarom onze vraag: Is het mogelijk om het methaangas dat geproduceerd wordt door koeien samen te persen tot methanol?
Ja, je slaat de bal mis.
De formule van methaan is CH4, die van methanol is CH3OH. Door een gas samen te persen kan je niet zomaar een zuurstofatoom uit het niets creëren.
Maar natuurlijk heet methanol ook niet zomaar methanol. Bij gecontroleerd verbranden (oxideren) van methaan, krijg je (via een aantal tussenstappen) wel methanol. Dat is echter geen proces dat op boerderijschaal interessant is. De vraag is ook waarom je dat zou willen doen als je het wil gebruiken om de stal te verwarmen - methanol is inderdaad een makkelijker hanteerbare brandstof dan methaan, maar een gedeelte van de energie-inhoud van het methaan is al verloren gegaan bij de eerste oxidatie.
Over de haalbaarheid tout court -
Een in vitro schatting van de hoeveelheid methaan die door een koe wordt geproduceerd is rond de 130kg per jaar (zie bijgevoegde link). De energiewaarde van methaan is 55MJ/kg, dat komt dus ongeveer overeen met een energieopbrengst van 5.44 kWh per koe en per dag. Voor de verwarming van onze eensgezinswoning verbruiken wij gemiddeld doorheen het jaar ongeveer 90kWh per dag. Dat komt overeen met 15 koeien. Die kunnen we hier wellicht wel kwijt. In het idee op zich zit dus wel iets in, maar helaas zal je dan wel eerst een manier moeten vinden om brandbaar gas met relatief hoge methaanconcentratie te isoleren uit de emissies van die koeien...vooral dat lijkt me geen sinecure.
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.
chemie, organische chemie, organische synthese, materiaalwetenschappen, organische electronica, kristallografie, x-straaldiffractie, structuur-eigenschapsrelaties, organische zonnecellen