kunnen we de dode zee niet vullen via kanaal of pijpleiding met het stijgende zeewaterpeil ?

axel, 59 jaar
25 maart 2009

kunnen we de dode zee die +- 300 meter onder de zeespiegel van de middellandse zee ligt niet vullen via een kanaal of pijpleiding met het (in de toekomst) stijgende oceaan water ? De dode zee verdampt per jaar en zakt per jaar met meter(s). De vermenging van zéér zout met resp. zoeter water kan zorgen voor een nieuwe biotoop, en de lage landen zouden mondiaal kosten kunnen besparen op de anders onvermijdelijke verhoging der dijken. Misschien is dit idee niet nieuw, maar ik ben het nog niet tegengekomen.

Antwoord

Er zijn inderdaad projecten om een tunnel te graven die de Rode en Dode Zee verbindt om het niveau van de Dode Zee ten minste op peil te houden. En het huidige peil is al meer dan -420 m onder zeeniveau. Dit project - dat als een vredesproject tussen Israel, Palestina en Jordanië moet gelden - wordt door de wereldbank gefinancieerd. In de KNACK van deze week staat er trouwens een artikel over dit project en alle gevaren dat dit zou betekenen voor het regionale ecosysteem. Het zal niet alleen een nieuw biotoop maken, maar vooral en in de eerste plaats een zeer gevoelig bestaand biotoop en ecosysteem vernietigen.
Zou dit nu enig effect hebben op de globale zeespiegel? Alles moeten we dan toch even in perspectief zetten. Ik heb even snel het volume uitgerekend (grosso modo) van het "op te vullen" bekken (422 meter hoog, ongeveer 80 bij 15 km). Dit is een volume van ongeveer 500 km3 ... Het totale volume van de oceanen is meer dan 1.300 miljoen km3. Ik vrees dat het niet veel effect zal hebben.
En bedenk dat de oceanen ongeveer 361.000.000 km² in beslag nemen. Bereken maar hoeveel zeespiegeldaling de 500 km3 zullen tot gevolg hebben. Nauwelijks enig effect, niet?

Reacties op dit antwoord

  • 30/03/2009 - axel (vraagsteller)

    Klopt, maar een stijging van het zee niveau is niet alles en meteen. Het gaat langzaam neem ik aan, en vermits er een (redelijk) grote verdampingsgraad is van de dode zee kan het misschien toch voor een groot deel lukken als we het verspreiden over een eeuw of meer. En wat de biotoop betreft vind ik dat men keuzes moet maken. Of enorme kosten voor dijkverhogingen en misschien voor hen die het niet kunnen betalen een ramp, of een veranderende biotoop... De natuur doet toch zijn ding, en met een verhoging van de waterspiegel zullen er op wereldvlak nog wel aanpassingen gebeuren qua biotoop. Het is slechts een bedenking. Een volksverhuizing van Noord naar Zuid en omgekeerd staat ons toch te wachten. Natte voeten of ondraagbare hitte, laat ons hopen dat de wetenschap een oplossing brengt.

  • 31/03/2009 -  (wetenschapper)

    (1) En waar gaat dat verdampte water uit de Dode Zee naartoe? Dat komt in de atmosfeer, valt ergens terug als regen neer ... dus veel effect heeft dat niet. (2) keuzes maken? We kunnen inderdaad "leerling-tovenaar" blijven spelen en het alleen maar erger maken dan dat het al is; van dat biotoop rond de Dode Zee moeten wel ook heel wat mensen leven, waaronder alle werknemers van grote kaliumproductiecentra in het zuiden van de Dode Zee, ... (3) de wetenschap zal geen oplossing brengen; nu is het een kwestie van een mentaliteitswijziging; onze globale maatschappij zal moeten veranderen

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

prof. Manuel Sintubin

Tektoniek Geodynamica Aardbevingsgeologie Aardbevingsarcheologie

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
https://www.kuleuven.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be