Kan een lpg auto ook rijden op aardgas?

marijn, 11 jaar
25 maart 2009

Ik heb gehoord dat een man zijn autogas auto liet rijden op aardgas maar kan dat echt?

Antwoord

Dag Marijn,

Om maar meteen met de deur in huis te vallen... Ja, het kan echt dat een auto op aardgas rijdt!

Auto's die in België op 'gas' rijden, doen dat meestal op LPG. Dat is een mengsel van propaan- en butaangas en wordt als een vloeistof in de tank bewaard. Dat mengsel is ongeveer hetzelfde product als het pure butaan dat je in een bekende gasfles aantreft. Om het gas in de motor te verbranden moet er een zogenaamde verdamper gebruikt worden. Die verdamper zet het LPG, dat onder een druk van ongeveer 6 à 7  bar in de tank als een vloeistof opgeslagen zit, om naar het gewone gas op ongeveer de druk zoals het uit een gasfornuis komt. Als je de wagen voltankt, wordt het LPG als een vloeistof in de tank gepompt.

Voor aardgas is het verhaal een beetje anders...

Om het aardgas als een vloeistof in een tank te bewaren zou je ofwel zeer hoge drukken (600 bar !!) of zeer lage temperaturen (-163°C !!) nodig hebben. Het laatste wordt wel gebruikt in het schip dat het aardgas bijvoorbeeld in Zeebrugge aanlevert. Uiteraard is dit voor een gewone auto die we dagdagelijks willen gebruiken een beetje extreem. Dus wordt er gekozen voor een gasvormige opslag in de tank onder een overdruk van ongeveer 200 bar (t.o.v. de 6 à 7 bar van LPG). Als je de wagen voltankt, wordt het aardgas als een gas in de tank geperst.

De overdruk waarop het gas aan de draaiende motor moet toegevoerd worden, is hoogstens enkele bar en bij sommige systemen zelfs minder dan één bar. Dan wordt de druk in twee stappen verminderd omdat het zo nauwkeuriger kan i.p.v. in één stap bij LPG. Daarom tref je bij een aardgas-auto meestal twee verdampers na elkaar aan.

Het tanken van LPG kan in België voldoende vlot gebeuren maar het aantal tankstations is toch zeer beduidend minder dan voor benzine en diesel. Voor aardgas is het nog erger, daar zijn maar heel weinig tankstations voor. De oplossing is dat je thuis zelf een aardgascompressor installeert aan de aardgasleiding die er al was voor de centrale verwarming. Daarmee kan de tank bijvoorbeeld 's nachts gevuld worden, want het vullen vereist wel wat tijd.

In de Scandinavische landen en ook bijvoorbeeld Nederland wordt dit systeem vrij frequent toegepast op zogenaamde 'bifuel'-auto's, die kunnen rijden op aardgas en benzine. Dan kun je, als de aardgastank leeg is en je bent te ver van huis, toch nog verder tanken en rijden op benzine.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

ing. Peter D'hulster

verbrandingsmotoren warmtekrachtkoppeling (wkk)

Katholieke Hogeschool Vives
Doorniksesteenweg 145 8500 Kortrijk
http://www.vives.be

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be