Hoe werkt een stemvork?

Siska, 6 jaar
11 maart 2008

Antwoord

Wanneer je een stemvork 'aantikt' stuur je eigenlijk heel veel golven met heel veel verschillende frequenties (toonhoogten) door het metaal van de stemvork. Vermits de demping in het staal van de stemvork erg klein is, botsen al die golven heen en weer tussen de uiteinden van de stemvork. De meeste golven zullen 'zichzelf in de weg lopen': hun frequentie is zodanig dat de gereflecteerde golven elkaar tegenwerken (de ene trekt op een bepaalde plaats, terwijl de andere net duwt).

Alleen de golven waar de verschillende reflecties samenwerken (steeds op dezelfde plaats samen duwen of trekken) kunnen een merkbare trilling in de stemvork veroorzaken: er ontstaat een zogenaamde staande golf in de stemvork. De trillende stemvork gaat duwen tegen de lucht, die er uiteindelijk voor zorgt dat deze trilling tot bij je oor komt. Je kan dit ook opmerken bij om het even welk voorwerp waar de demping laag is (een glas, een metalen plaat, …).

Omdat het oppervlak van de stemvork vrij klein is, kan ze niet zoveel luchtmoleculen aan het trillen brengen. Daardoor zal een stemvork altijd vrij zwak klinken. Plaats de trillende stemvork eens op een tafelblad en je zult merken dat die heel wat luider klinkt.

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw