Bij de GPS is het L1 signaal bedoeld voor de gewonen burger en de het L2 signaal wordt gebruikt voor militaitre toepassingen. Dus het L1 signaal werkt als een rolmaat voor het grove meetwerk en het L2 signaal is beter geschikt voor het meer precieze meetwerk. Hoe komt dit?
Dag Eline
Wat je zegt klopt niet helemaal: als burger kan je zowel het L1- als het L2-signaal ontvangen. Deze beide signalen verschillen in de informatie die ze meedragen, maar ook in frequentie. Initieel waren er twee codes die werden uitgezonden: de P- en de C/A-code. Op het L1-signaal zaten zowel de P- als de C/A-code, op L2 alleen de P-code. Nu was het tot enkele jaren geleden zo, dat alleen de C/A-code kon worden 'begrepen' door de ontvangers, die vrij te koop waren. Het decoderen van de P-code, die inderdaad veel nauwkeuriger is, was moeilijker, en alleen toegestaan voor militair gebruik.
Maar natuurlijk veranderen de tijden. Niet alleen bleek er een grote commerciële markt voor plaatsbepalingssystemen, ook de techniek evolueert. Bovendien heeft Rusland een eigen plaatsbepalingssysteem (GLONASS) en is Europa volop bezig met de uitbouw van een eigen (nauwkeurig) netwerk: GALILEO.
Sinds enkele jaren is GPS echter nauwkeuriger. Het L2-signaal werd van in het begin moedwillig 'gestoord' door een zogenaamd SA-signaal (selective availability), waardoor de nauwkeurigheid beperkt was tot 20-100m. In mei 2002 is SA uitgeschakeld, zodat de nauwkeurigheid nu toegenomen is tot 10-20m. In de loop van dit jaar nog wordt overgeschakeld van de L2- naar de L2C-code. Deze laatste is 'juister' doordat er een atmosferische correctie in zit, zodat de nauwkeurigheid 5 tot 10 meter wordt.
Je merkt Eline dat het verhaal niet eenvoudig is, en dat het er ook niet eenvoudiger op wordt. Ik voeg twee links toe (beide in het Nederlands) waar je meer informatie kan vinden.
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.
elektronica, telecommunicatie