Een goudenplaat voor in de ruimte. Dat is toch een dom idee. Hoe weten zij over onze de-codering etc... Zouden we niet beter ook een player meessturen op zonnenergie?

Serge, 39 jaar
15 maart 2009

Op TV is er een programma voor het maken van een plaat voor in de ruimte.

Daarop wordt alle data gecodeerd gestored. Dus volgens onze codeer principes. Ik denk daarbij aan DVD, AUDIO, FOTO, etc... codeer manieren.

Dus hoe kan een andere 'voldoende geevolueerd' wezen ooit deze plaat lezen? Hij ziet alleen maar putjes en niet-utjes op een plaat in circelvormige lijnen.

Daar geraken ze toch nooit wijs uit? Ze weten zelfs niet wat ze moeten vinden.

Ik denk hierbij aan de moeilijke oncijfering die wij als mensen zelf hebben moeten doen van het Maya-schrift. en waarbij we maar al te goed wisten wat we moesten vinden, nml: een taal.

Zouden we niet beter ook een 'player' meesturen op zonne-energie. Dan is de kans het grootste dat ze iets te zien krijgen.

Want een ster zullen ze wel in de geburen hebben.

Antwoord

De hele idee achter het programma van de VRT is eigenlijk wetenschappelijk gezien onzin. Het heeft wetenschappelijk geen enkele waarde. Het probleem is niet zozeer het feit dat die buitenaardse beschaving ons bericht niet zou kunnen lezen. Eigenlijk zou dat nog best kunnen meevallen want de wiskunde is, net zoals de fysica en de scheikunde overal dezelfde in het heelal.
Ik denk meer aan de reistijd van zo'n sonde. Stel even dat er een beschaving zit op een planeet rond een ster op 20 lichtjaar. De reistijd naar een zeer nabije ster op 20 lichtjaar is met een snelheid van 50 km/s niet minder dan 120 000 jaar. Wat voor zin heeft het dan onszelf via die weg voor te stellen? Die buitenaardse wezens zullen dus op ,dat moment een beeld van ons krijgen (als ze het kunnen ontcijferen) dat 120 000 jaar verouderd is. Zal de mensheid hoe dan ook nog bestaan, binnen 120 000 jaar ? Vooral het argument "De vorige plaat is al 30 jaar geleden verstuurd, het is dus tijd voor een modernere versie" is compleet belachelijk. Dertig jaar is immers te verwaarlozen tegenover 120 000 jaar. En nog, indien de nieuwe sonde ook maar 1 procent sneller zou reizen dan de vorige, dan zal ze zelfs meer dan duizend jaar VOOR de oude bij die ster op 20 lichtjaar aankomen...
Kijk, het is best leuk om eens te zien wat mensen zoal belangrijk vinden om ons als Vlamingen te profileren. Maar misschien zouden we die DVD dan beter gewoon naar de andere landen in de wereld sturen in plaats van in de leegte van het heelal. Neem het programma dus zeker niet au serieux. Een amusementsprogramma voor een zaterdagavond, meer niet, minder ook niet. Dat is mijn mening.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw