Hoe komt het dat vissen die diep in het water leven niet plat worden gedrukt?

Simon, 11 jaar
12 maart 2009

Als mensen op die diepte leven worden ze toch helemaal platgedrukt...

Antwoord

Wel, dat is heel eenvoudig: enkel objecten die een gas bevatten (zoals bijvoorbeeld lucht of zuurstof) kunnen worden samengedrukt. Als je een ballon zou nemen die gevuld is met lucht, en je zou die in een zwembad onder dompelen, dan zou die steeds kleiner worden als je er dieper mee gaat. Maar mocht je die vullen met water, dan zou die niet verkleinen (of samengedrukt worden).

Hetzelfde geldt voor vissen die op grote dieptes leven: zij hebben geen holtes in hun lichaam waarin zich gassen bevinden. Ze bestaan dus volledig uit vloeistof (zoals lichaamsvocht en bloed) of uit vaste stof. Beide zijn niet samendrukbaar (toch niet onder een druk die uitgeoefend wordt in een zee op grote diepte).

Je zou nu kunnen zeggen dat dit niet correct is, want vissen hebben een zwemblaas gevuld met lucht. Wel, dit is inderdaad zo voor veel vissen, waarbij die zwemblaas (net zoals die ballon van daarnet) samengedrukt wordt als die vissen dieper duiken. Maar vissen die op grote dieptes leven, hebben meestal in de loop van de evolutie hun zwemblaas verloren.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Prof. Dr. Dominique Adriaens

evolutionaire morfologie gewervelde dieren ichthyologie (visbiologie) anatomie histologie morfometrie evolutie

Universiteit Gent

http://www.ugent.be

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw