Wat is de invloed van drank (bv.: regelmatig of bijna dagelijks wijn of bier drinken), sigaretten (bv.: dagelijks) en drugs (bv.: cocaïne bij gelegenheid) gedurende de eerste twee maanden van een zwangerschap?

Niels, 23 jaar
10 maart 2008

Wat is de invloed van het dagelijks (of bijna-dagelijks) gebruik van sigaretten en drank? Wat is de invloed van gelegenheidsgebruik van drugs? Is het dan nog wijselijk om met dit gebruik (drank, sigaretten, drugs) te stoppen?

Antwoord

Laat het duidelijk zijn: tijdens de gehele zwangerschap is alcohol, roken en drugs absoluut uit den boze! Niet enkel de moeder ondergaat beschadigingen, ook de ongeboren baby.

Zowel alcohol, sigarettenrook als drugs zijn zeer giftige stoffen voor het lichaam, die beschadigingen teweeg brengen in de cellen, weefsels en organen (bvb. in de lever, in de longen, aan het hart, in de hersenen). Om even duidelijk te stellen: door tabaksgebruik alleen al sterven er in België bijna twintigduizend mensen per jaar, dat zijn vijftig doden per dag, elke dag opnieuw. Het gaat vooral om hart- en bloedvatproblemen, problemen met de longen en kanker. Tabak is verantwoordelijk voor drie op de tien kankergevallen, en voor acht tot negen op de tien longkankergevallen. Zelfs de gelegenheidsroker (enkele sigaretten per week) heeft nog een sterk verhoogd risico op ernstige ziekten. Ook alcoholmisbruik en drugs zijn in ons land verantwoordelijk voor honderden doden per jaar. Wist je trouwens dat het schadelijk effect van drie joints overeenkomt met het schadelijk effect van een heel pakje sigaretten?

Even terug naar de zwangerschap. Een ongeboren baby is uiteraard zeer kwetsbaar. Het hele lichaam en alle organen (ledematen, hersenen, spieren, hart, ... ) moeten ontwikkeld worden en dat is een zeer moeilijk en gevoelig proces. Dit moet natuurlijk zo goed mogelijk verlopen en wordt best zo weinig mogelijk verstoord. Als een zwangere vrouw toxische stoffen opneemt (sigarettenrook, alcohol, drugs), dan zullen die circuleren in het lichaam van de moeder en zo ook steeds de ongeboren baby bereiken. De baby "gebruikt" dus altijd ongewild mee. Gebruik van tabak, alcohol en drugs tijdens de zwangerschap kan ernstige beschadigingen (mentale en fysische achterstand, handicaps, ...) bij het kind veroorzaken.
Best is om vanaf de eerste dag van de zwangerschap alle gebruik te stoppen. Dat blijft trouwens best ook zo na de geboorte, want ook een kind in de omgeving van rokende ouders rookt (passief) mee.
Het is altijd wenselijk om te stoppen, in welk stadium van de zwangerschap ook. Zelfs na twee maanden of langer is het nog steeds best om onmiddellijk te stoppen, dat is nooit een maat voor niets. Hoe minder beschadigingen door tabak, alcohol en drugs, hoe beter.

Op de foto's nog enkele relevante beelden op pakjes sigaretten in binnen- en buitenland.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Prof. dr. Filip Lardon

- Geneeskunde en Biomedische wetenschappen - Oncologie, kanker, wetenschappelijk kankeronderzoek - Fysiologie

Universiteit Antwerpen
Prinsstraat 13 2000 Antwerpen
http://www.uantwerpen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw