Waarom hebben mensen de leiding genomen over de aarde

Eline & Yousra, 11 jaar
11 maart 2009

Waarom zijn mensen de leiders van de aarde, en doen ze alsof ze de aarde zelf hebben gebouwd en de dieren minder waard zijn?

Antwoord

Jullie vraag wijst eigenlijk naar veel vragen.
1. Niet alle mensen zijn leiders van de aarde. Sommige mensen leven perfect in harmonie met de aarde. Anderen willen dan weer alles aan zich onderwerpen. En mensen kiezen niet altijd en overal hun leiders. Veel mensen op deze wereld (bijvoorbeeld in Afrika) ondergaan de natuur meer dan dat ze er greep op hebben.
2. Om te overleven moeten mensen zich voeden en kleden. Vele duizenden jaren geleden gebeurde dat door het plukken van vruchten of de jacht op dieren. Maar geleidelijk aan leerde mensen het land te bebouwen en vee te telen. Zo onderwierpen mensen de gewassen en dieren aan hun wil om zich te voeden en/of om zich te kleden (met huiden van dieren, met weefsels van linnen, wol, katoen,...)
3. Die evolutie gebeurde over duizenden jaren, zeer geleidelijk aan, tot de toestand van vandaag.
4. Geleidelijk aan hebben mensen niet alleen het land (landbouw, veeteelt), maar ook het water (boten) en de lucht (vliegtuigen) verovert. Geen enkel dier heef zoveel kunnen 'veroveren' dankzij de technische middelen. Daarom achten mensen zich meer waard dan dieren.
5. Ga eens na welke techniek je zelf gebruikt: een gsm, een microgolfoven, een televisie, een auto of een fiets, je schoenen, je thuis... dat is allemaal om het leven gemakkelijker te maken, maar terzelfdertijd verover je daarmee ook een stukje van de aarde.
6. Dieren hebben hun waarde in de natuur. Zowel kleine insecten als grote roofdieren en alles wat daar tussen ligt. Dat noemt men het 'ecosysteem'. Als je daar een stukje uit vernietigt kan dat grote gevolgen hebben voor het geheel. Daarom moeten mensen zeer zorgvuldig omgaan met dieren en planten. Dat noemt met het respecteren van de 'biodiversiteit': de verscheidenheid van verschillende planten-en dierensoorten. Want als het ecosysteem begint te veranderen, kan dat ook schadelijk zijn voor mensen die daarin leven.
Hopelijk helpen deze antwoorden om er wat dieper over na te denken.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Master Filosofie Herman Lodewyckx

ethiek algmeen; ingenieursethiek, Filosofie algemeen; Afrikaanse Filosofie

Katholieke Hogeschool Vives
Doorniksesteenweg 145 8500 Kortrijk
http://www.vives.be

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be