Waarom bestaat de regenboog uit verschillende kleuren?

Eline, 14 jaar
4 maart 2009


Antwoord

Een regenboog ontstaat wanneer zonlicht in regendruppels wordt weerkaatst. Je weet wellicht dat zonlicht een mengeling is van alle kleuren. Welnu, bij die weerkaatsing wordt het rode licht een beetje minder afgebogen dan het  groene, en het groene wat minder dan het blauwe. In gebruik hier de vier "normale" kleuren, maar in werkelijkheid heb je ook de mengkleuren er tussenin. Elk druppeltje ontbindt dus een zonnestraaltje in een nauwe waaier van kleuren en elke kleur wordt in een licht andere richting weerkaatst
Hoe dit verloopt zie je in figuur 1.

Kijk nu op figuur 2 : van druppeltje 1 bereiken de rode stralen precies uw oog. De andere kleuren (blauw bijvoorbeeld) worden iets hoger weerkaatst en treffen uw oog niet. Vanuit de richting van dit druppeltje zie je dus rood licht. Van druppeltje 2 dat iets lager hangt treft de blauwe kleur uw oog, terwijl de rode u niet bereikt. In die richting zie je dus blauw licht. Zo ontstaat de regenboog : elke kleur komt dus van een lichtelijk andere richting.
Het rode ... tot het blauwe licht in een regenboog komen dus van andere druppeltjes in de regenwolk. De druppeltjes waarvan het blauwe licht uw oog bereikt zweven een eindje lager dan de druppeltjes waarvan het rode licht uw oog bereikt. Het kan hierbij gaan tot een verschil in hoogte van verschillende meter.

Zoek eens gewoon op deze website naar het trefwoord "regenboog". Je vindt er een heleboel vragen en antwoorden betreffende regenbogen.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw