Wat gebeurt er als een astronaut zijn helm afzet in de ruimte?

Nicolas, 22 jaar
7 mei 2008

Wat gebeurt er als een astronaut zijn helm afzet in de ruimte?
Zal de mens stikken en dood gaan?
of zal de mens bevriezen en dood gaan?
of ... ?

Antwoord

Volgens de NASA zou een astronaut het een halve minuut kunnen volhouden zonder permanente schade. Tenminste als hij/zij zijn/haar adem niet probeert in te houden, omdat zich dan trommelvliesproblemen kunnen voordoen, vergelijkbaar met die van naar boven komende duikers. In elk geval zou het bloed niet gaan koken, zou de mens niet exploderen, niet bevriezen en niet onmiddellijk het bewustzijn verliezen.

Wel doen er zich waarschijnlijk na een tiental seconden "kleine" problemen voor zoals zonnebrand, zwelling van de huid en onderliggend weefsel, decompressieziekte,... en op een bepaald punt verliest de astronaut dan toch het bewustzijn als gevolg van een gebrek aan zuurstof. De letsels stapelen zich op en na misschien één of twee minuten zal hij/zij sterven. Wanneer precies is niet gekend.

Wetenschappers van de NASA denken dat de astronaut niet zal exploderen en dat het bloed niet zal koken door het omvattend effect van huid- en bloedvatenstelsel. Ondanks de extreme koude ruimte zal de mens niet onmiddellijk bevriezen, vermits de warmte zich niet snel weg van het lichaam verplaatst. Bewustzijnsverlies treedt maar op zodra het lichaam de voorraad zuurstof in het bloed heeft opgebruikt. Als de huid is blootgesteld aan direct zonlicht, zonder enige bescherming tegen de schadelijke UV-straling, kan er ernstige zonnebrand optreden. Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw