In een huis heb je meestal een zolder. Als die zolder nu ingericht is als een slaapkamer, spreek je dan nog van een zolder of eerder van een 2de verdiep?

Evelien, 20 jaar
26 februari 2009

Ik geef een les rond 'mijn huis, mijn thuis' waarin ik de verschillende kamers in een huis bespreek. Ik wil aan de kinderen vragen hoe hun zolder ingericht is en wat daar op staat. Als er nu kinderen zijn die eigenlijk een slaapkamer hebben op zolder, kan je dan nog wel spreken van een zolder of moet ik hen dan vertellen dat het gaat om een 2de verdieping?

Antwoord

Dag Evelien,

Een boeiende vraag, dat zeker. Ik zou het op 'zolder' houden.

Van Dale omschrijft 'zolder' als 'bovenste verdieping onder het dak van een gebouw'. Het is dus strikt genomen een verdieping als een andere. De zolder moet niet onderdoen voor andere verdiepingen.

Via architectenweb.nl en hun 'archipedia' vond ik nog de volgende omschrijving:

De bovenste verdieping van een gebouw die zich onder de schuine daken bevindt, wordt de zolder genoemd. Een zolder moet minimaal stahoogte hebben, anders is er sprake van een vliering. Een wat luxere zolder die verhuurd of verkocht wordt, heet ook wel een loft.
 
De zolder wordt in woonhuizen vaak gebruikt om spullen op te slaan. Dit was in het verleden ook vaak het geval bij pakhuizen, molens en torens, waar de term zolder ook voor lagere vloeren geldt. (http://www.architectenweb.nl/aweb/archipedia/archipedia.asp?id=2893, geraadpleegd op 27 februari 2009)

In een woning heeft een zolder volgens de definitie van archipedia dus minimum ergens stahoogte en verschlt daarin van een vliering. Ik zou in de les dan ook spreken over 'zolder' als het gaat over een slaapruimte onder het dak, het zegt in dat geval ook meer dan 'verdieping'. Veel hedendaagse architectuur toont ook hoe mooi en boeiend wonen of slapen op zolder kan zijn. 

groeten,

Roel De Ridder, onderzoeker PHLimburg

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw