hoe maakten de romeinen rechte heirbanen

lucien, 76 jaar
6 februari 2009

de heirbanen, die we nu nog vinden, zijn kaarsrecht over zeer grote afstand en gemaakt in een tijd voor het compas en afgeleide zaken bestonden. hoe deden ze het dan?

Antwoord

Beste Lucien, de Romeinen hadden uitstekende ingenieurs en landmeters. Een belangrijk instrument dat men gebruikte om rechte assen in het landschap te projecteren was de groma

http://www.aqueducs-romains.fr/ecole_de_geometrie_romaine/arpenteur_gallo_romain/_groma.inc.php

Dit was een instrument met twee armen, bevestigd in een kruis met vier rechte hoeken. Elk uiteinde van de vier armen had een gewicht uit lood. Via dit kruis kon de landmeter dan zo‹wel rechte lijnen als hoeken van 90 graden in het landschap projecteren, volgens gelijkaardige princiepes als de landmeters nu hanteren met hun theodolieten.

http://www.legiiavg.org.uk/military/groma.html

Als de landmeter een rechte lijn had uitgezet, werden houten staken in de grond geplaatst en werd zo de rechte lijn gemarkeerd. de weg werd vervolgens langsheen deze as gebouwd.

met vriendelijke groet, Prof. Dries Tys, VUB

http://www.vub.ac.be/skar


Reacties op dit antwoord

  • 09/02/2009 - lucien (vraagsteller)

    De vraag is niet: hoe zet ik een rechte lijn uit, maar wel : hoe maak ik een rechte weg tussen twee plaatsen, 20 of meer kilometers uiteen, midden in de bossen in een oneffen streek, die enkel langs kronkelende wegen tot dan bereikbaar zijn.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2023
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw