Kraantjeswater is gezond. Maar bij mij thuis passeert het via een waterverzachter.
Is er risico of doet het 'zout' in de waterverzachter er niet toe.
Dag Wim
Een waterverzachter haalt ionen uit het drinkwater, en dan dient het vooral om Ca2+ en Mg2+ te verwijderen, dit zijn de ionen die de hardheid van water veroorzaken (zie ook de andere vragen rond hardheid). Het principe dat hiervoor gebruikt wordt is ionenuitwisseling. Het water stroomt door een hars, en daarbij worden de ionen in het water vervangen door natriumionen, en die spelen niet mee in de hardheid. Zie daarvoor ook de uitleg op Wikipedia.
Het zout dat je toevoegt dient om de ionenwisselaar te regenereren. Na verloop van tijd zijn alle natriumionen van het hars opgebruikt, je spoelt dan met de zoutoplossing. De calcium- en magnesiumionen worden van het hars afgespoeld (vervangen door natriumionen in het zout) en met het spoelwater meegenomen naar de afvoer. Daarna kan het ontharden verdergaan.
Een risico is er niet aan verbonden, het water dat je drinkt zal alleen meer natrium bevatten dan zonder ontharder. Maar zolang dat niet extreem hoog wordt, is dat geen enkel probleem voor een normale persoon.
Hopelijk ben je zo wat wijzer geworden.
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.
analytische chemie toxicologie bodemsanering