Kan je in België fossielen vinden?

Steven, 13 jaar
7 maart 2008

Je hoort vaak dat wetenschappers fossielen vinden in Amerika of China... Maar kan je dichter in de buurt ook nog op zoek gaan naar fossielen? En hoe kan je ze dan vinden?

Antwoord

Beste Steven,

Je kan overal ter wereld fossielen vinden. Meestal zijn deze zeer klein (microscopisch): we spreken dan over microfossielen. Je moet maar eens kijken naar sommige vensterbanken. Als die van natuursteen zijn, kan je daar al veel fossieltjes in vinden. De grotere en spectaculaire fossielen - meestal dinosauriërs - worden tegenwoordig veelal gevonden in de Verenigde Staten, China, Patagonië, ...

Toch hoeft België niet onder te doen! In het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel kan je de Iguanadons van Bernissart vinden. Deze grote dinosauriërs zijn gevonden in een mijndorpje in Wallonië ergens in de 19de eeuw.

Het hoofdaandeel van fossielen kan worden gevonden in de kleiige en zandige afzettingen in Vlaanderen: haaientanden, krabbetjes, schelpen die al tot 10 miljoen jaar oud zijn! In de Ardeense gesteenten kan je nog oudere fossielen terugvinden zoals trilobieten.

Hoe kan je ze vinden? Een combinatie van een goede speurneus en wat geluk. Geologen bestuderen al sinds lange tijd alle "geologische lagen" al dan niet hun fossiele inhoud. Een beetje rondneuzen in de literatuur kan je al ver helpen. Er bestaan ook veel amateurclubs die fossielen en mineralen zoeken.

Veel succes,

David Van Rooij

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2023
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw