Men zegt dat fybromyalgie geen duidelijke oorzaak heeft. Wat maakt dat sommige wel en andere niet de klacht krijgen. Ik heb een artikel gelezen dat bij fybromyalgie patienten ook in de hersenen een verschil ter zien is
Fibromyalgie is een syndroom waarbij de volgende symptomen op de voorgrond staan: veralgemeende pijn en stijfheid in spieren en/of gewrichten, abnormale pijn- en prikkelgevoeligheid, en snelle vermoeibaarheid. De 'oorzaak' van dit syndroom is nog niet volledig opgehelderd, en vooralsnog zijn er bij klinisch onderzoek geen afwijkingen te vinden (in recent wetenschappelijk onderzoek is dit wel het geval, zie verder).
Als men over 'oorzaak' spreekt is het belangrijk een onderscheid te maken tussen etiologie (factoren waardoor men in deze ziekte terechtkomt en die de klachten eventueel onderhouden of versterken), en pathofysiologie (ziektemechanismen). Etiologie geeft antwoord op de vraag: waardoor wordt men ziek? en pathofysiologie op de vraag: hoe wordt men ziek?
De meeste patënten komen in fibromyalgie terecht door een combinatie van fysieke en psychische overbelasting. Een typisch voorbeeld is het oplopen (en aanslepen) van een pijnlijk letsel in een periode dat men het emotioneel erg moeilijk heeft. Daarbij komt dat sommige mensen meer dan anderen gevoelig zijn voor deze ziekte, vermoedelijk door genetische factoren en / of negatieve ervaringen in de kindertijd. Tenslotte kunnen factoren zoals het achteruitgaan van de fysieke conditie, slaapproblemen, bijkomende depressie enzovoort een onderhoudende of versterkende rol spelen.
Wat de ziektemechanismen van fibromyalgie betreft is er toenemend bewijs dat de pijnverwerkende systemen bij deze patiënten overgevoelig reageren (men spreekt van 'centrale sensitisatie'). Hierbij kunnen stoornissen in neurotransmitters, abnormale activiteit van stresshormonen en immuunstoornissen een rol spelen. Recent heeft men bij medische beeldvorming van de hersenen kunnen vaststellen dat de pijnverwerkende systemen van fibromyalgiepatiënten inderdaad al bij lichte druk actief worden, waadoor dus het bewijs wordt geleverd van 'centrale sensitisatie'.
prof.dr. B. Van Houdenhove K.U.Leuven
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.
psychosomatiek, medische- en gezondheidspsychologie, stresswetenschap