Waarom schuimt bier?

Simon, 19 jaar
29 januari 2009

Antwoord

Dag Simon

Bier is (onder andere) een eiwitoplossing: enzymen/eiwtten van het graan, uit het brouwproces, doch eveneens secretie-enzymen en eiwitten van de gist zijn aanwezig. Eiwitoplossingen schuimen altijd zeer erg bij schudden of zoals bij bier als er CO2 ontsnapt. Bier is immers juist als drank oververzadigd aan CO2, geproduceerd door de alcoholgisting. Bij het openen van flesje en uitgieten van bier ontsnapt dit gas met schuimen tot gevolg. Door het schuimen verliezen heel wat eiwitten hun activiteit, doch dat is bij drank geen probleem; de eiwitten zullen toch verteerd worden.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoƶrdineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be