Wat is de voedingswaarde van champignons?

Monica, 30 jaar
26 januari 2009

In groenten en fruit zitten vitamientjes, in brood vezels, in zuivel calcium, in vlees eiwitten, enzovoort... Maar wat is eigenlijk de voedingswaarde van de gemiddelde eetbare paddenstoel? Is die ergens specifiek goed voor?

Antwoord

Beste,

Verse champignons bevatten 16 kcal/100 gram en zijn dus zoals de meeste groenten calorie-arm.

Per 100 gram bevatten zij verder:

3 gram eiwitten, geen vetten, 1 gram verteerbare koolhydraten onder de vorm van zetmeel, 2,5 gram voedingsvezel en 90 gram water.

Voor wat betreft de mineralen is het opvallend dat zij vrij rijk zijn aan kalium (400 mg/100 g) en fosfor (125 mg/100 g).  Verder bevatten zij 9 mg magnesium, 1 mg ijzer, 0,30 mg vitamine B2 en 5 mg vitamine C per 100 gram.  De samenstelling komt dus vrij goed overeen met deze van de meeste groenten, met uitzondering dan van het kalium- en fosforgehalte.  Met dit laatste moet zeker rekening gehouden worden door bepaalde nierpatiënten.

Dus de champignons hebben wel degelijk een plaats in een evenwichtige en gevarieerde voeding.  Bovendien is de goede smaak toch ook belangrijk.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be