Wat is het verschil tussen suikers en zoetstoffen?

Tina, 17 jaar
25 januari 2009

Wat is het verschil tussen suikers die worden toegevoegd aan voedingsmiddelen of zoetstoffen (suikeralcoholen)? De zoetstoffen bevatten toch ook calorieën?

Antwoord

Beide (kunnen) zorgen voor een zoete smaak, maar zijn niet hetzelfde.

Zoetstoffen zijn additieven die worden toegevoegd aan levensmiddelen om ze een zoete smaak te geven. Additieven zijn per definitie niet-karakteristieke bestanddelen van levensmiddelen, hetgeen betekent dat ze normalerwijze niet in levensmiddelen voorkomen. Je hebt feitelijk twee soorten zoetstoffen: (1) de bulkzoetstoffen en de (2) intense zoetstoffen. Bulkzoetstoffen zijn niet per se zoeter dan suikers, dus ze worden typisch in gelijkaardige concentraties als suikers gebruikt. Het zijn suikeralcoholen, zoals sorbitol, mannitol, lactitol. Ze zijn afgeleid van de normale suikers. Suikeralcoholen worden minder vlot gemetaboliseerd in ons lichaam, waardoor het levensmiddel een lagere calorische waarde krijgt als je suikers vervangt door suikeralcoholen. Bij te grote consumptie kan je er echter diarree van krijgen (omdat ze beginnen gisten in de dikke darm). De intense zoetstoffen zijn veel zoeter dan suikers (factor 10 tot zelf 10.000, afhankelijk van welke component) en worden daarom in veel lagere concentraties gebruikt dan suikers. Er worden dus heel kleine concentraties van gebruikt en dragen dusdanig niet bij tot de calorische waarde van een levensmiddel. Er zijn verschillende soorten kunstmatige zoetstoffen, aspartaam, cyclamaat, sucralose, ... sommige van deze componenten komen natuurlijk voor in (tropische) planten, andere worden chemisch gesynthetiseerd.

Suikers dan: suikers is eigenlijk de som van mono- en disacchariden. Monosacchariden (MS) zijn de basisbouwsteen van alle koolhydraten in ons voedsel, en als je twee van deze moleculen aan elkaar 'hangt' krijg je een disaccharide (DS). De belangrijkste suikers in ons voedsel zijn: glucose (MS), fructose (MS), sucrose (DS, bietsuiker), en lactose (DS, melksuiker). Ze zijn allemaal zoet, maar niet allemaal evenveel: fructose is het zoetste, sucrose volgt, dan glucose en lactose is maar ongeveer de helft zo zoet als sucrose. Suikers mag je niet verwarren met koolhydraten; dit laatste is eigenlijk de som van suikers en polymere suikers, zoals bijvoorbeeld zetmeel.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw