Is het wettelijk verboden om op je eigen webpagina die geen professionele of commerciële bijbedoelingen heeft, en enkel louter bedoeld is als hobby, afbeeldingen te hotlinken?

François, 51 jaar
23 januari 2009

Zelf ben ik een webpagina aan het maken omtrent mijn hobby, hierbij wil afbeeldingen plaatsen. Nu wil ik hotlinken.De ene zegt dat hotlinken mag. De andere zegt, het is bij wet verboden en strafbaar omdat ik dan zou afbeeldingen in mijn webpagina plaatsen, die op een andere server staan en ik de plaatjes moet downloaden naar mijn PC en op die wijze de plaatjes in mijn webpagina moet plaatsen. Nu stel ik mij de vraag als ik eerst de plaatjes download naar mijn PC, ik hiermee de wet op copyright niet overtreed. dus met andere woorden, als ik vanuit mijn webpagina naar deze webpagina wil linken, en ik zou in het img script de eigenschappen van jullie logo gebruiken, dit verboden is,omdat ik bandbreedte diefstal pleeg en ik de afbeeldingen (logo) dus eerst zou moeten downloaden, in mijn webpagina plaatsen, en op die wijze doorlinken. Jullie logo is wel mijn eigendom niet, dus logisch gezien mag ik dit niet downloaden, achteraf op mijn webpagina plaatsen en op die wijze doorlinken naar deze webpagina.

Antwoord

Hotlinken (rechtstreeks linken naar afbeeldingen op andere websites) is in principe toegelaten, tenzij de website of server waarop de originele afbeeldingen staan, gebruikersvoorwaarden definieert die dit expliciet verbieden. Het gebruiken van die afbeelding op die website of server impliceert dan dat je die gebruikersvoorwaarden accepteert, en dus dat je niet mag hotlinken...

Dat zie je vooral bij grote websites of online foto-albums. Voor gewone websites loopt het meestal zo'n vaart niet. Eigenlijk maak je gebruik van bandbreedte van die andere website voor je eigen doeleinden. Sommigen vinden dat ongepast, anderen stellen daartegenover dat het doel van een afbeelding op een website te zetten net is dat hij gedownload wordt, van waar en via waar dan ook. Hoe dan ook is dit eigenlijk meer een ethische discussie dan wat anders.

Het is wel betrouwbaarder om een kopie van de afbeeldingen te maken op je eigen website en je eigen bandbreedte ervoor te gebruiken. Als de originele website verandert of de afbeelding zou wijzigen, ondervindt je eigen website op die manier geen last en heb je zelf nog steeds het origineel in je bezit. Dat je de bandbreedte van die andere website niet hoeft te gebruiken en hen zo niet tot last bent, kan je zien als een extra voordeel (ten koste van je eigen bandbreedte helaas).

Alle afbeeldingen zijn onderworpen aan copyright en mogen in principe niet zonder toestemming van de maker gebruikt worden. Bij foto's van mensen geldt bovendien dat ze ook niet zonder toestemming van de gefotografeerde(n) gebruikt mogen worden. In de praktijk wordt daar echter erg losjes mee omgegaan. Je kan gewoon voor de beleefdheid een kleine mail sturen met de vraag of je een bepaalde afbeelding ook mag gebruiken, de meeste mensen zullen geflatteerd zijn dat hun afbeeldingen 'succes' hebben. Een kleine copyright notice maakt het zeker af.

Als het over logo's van bedrijven gaat kan je best wel met het bedrijf contact opnemen. Zij zullen je vermoedelijk wel toelaten hun logo te gebruiken als het gaat om een eenvoudige link of zelfs reclame, en zullen er iets minder happig op zijn als het gaat om een kritische tekst. Bij bedrijven kan je dat wel best vragen omdat zij veel gemakkelijker de middelen hebben om daar een jurist op te zetten...

En zelfs dan loopt het meestal zo'n vaart niet. Moest je een afbeelding gebruiken die iemand er af wilt en je verwijdert het niet uit eigen beweging op aanvraag, kan die een advokaat inschakelen om een 'cease and desist' letter te sturen, waarin je een ultimatum krijgt dat als je het niet aanvaardt tot een rechtszaak leidt. Maar dit zijn echt heel extreme gevallen, die vooral voorkomen bij bedrijven die er een erezaak van maken hun merken te beschermen en exclusief voor hen voor te behouden (neem de Coca-cola company, hun logo met de krullerige letters kan je niet zomaar gebruiken).

Als het enkel om een hobbywebsite moet gaan, zou ik me er niet te druk om maken. Tracht het zo eerlijk mogelijk te doen en de fotografen of afbeeldingenmakers krediet te geven voor hun werk als je het ook gebruikt. De meeste bedrijfjes zullen je met plezier hun logo laten gebruiken, een extra link naar hun website en wat extra visibiliteit is immers welkom. Veel succes!

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw