Voor de mensen die geen lactose verdragen, is er speciale melk. vb. alpro-soja.. Hoe halen ze die lactose uit de melk
Mensen die geen lactose kunnen verdragen beschikken niet over het enzym lactase (beta-galactosidase) waarmee het (disaccharide) lactose kan afgebroken worden tot glucose en galactose, die beiden monosacchariden zijn en die dan verder worden afgebroken. Daarom wordt in lactosevrije melk het lactose afgebroken door toevoeging van het enzym beta-galactosidase en men laat het enzym ongeveer 24 uur inwerken voor de hittebehandeling van de melk. Hierdoor bevat de melk glucose en galactose in plaats van lactose en wordt ze door mensen die lactose-intolerant zijn gemakkelijker verteerd. Omdat deze suikers zoeter zijn dan lactose wordt de melk hierdoor zoeter. De lactose wordt dus niet uit de melk gehaald, maar wel een klein beetje afgebroken.
Alpro-soja is iets anders; dit is een drank die op melk lijkt maar eigenlijk niets met melk te maken heeft. In plaats van melkeiwitten bevat deze drank soja-eiwitten en daardoor is alpro-soja geschikt voor mensen met een melkeiwitallergie. Uiteraard bevat Alpro-soja ook geen lactose, wat een typisch melksuiker is.
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.
zuivelonderzoek; samenstelling, processing, authenticiteit van melk en zuivelproducten; ijsroom; chocolade