Is het je eigen fout als een lamp 'springt' bij het aanschakelen?

Koen, 19 jaar
19 januari 2009

De laatste week heb ik in mijn omgeving zeker 4 lampen doen kapotspringen.. na het aanschakelen zie je even een felle flits en daarna niets meer - lampje 'gesprongen'. Ligt dit aan mijn aanschakeltechniek? Of telt elke lamp haar levensduur af met het aanschakelen, en was ik gewoon op de verkeerde plek op het verkeerde moment? Wat maakt dat een lampje springt?

Antwoord

Ik kan je gerust stellen, het heeft niets met je schakeltechniek te maken.

De weerstand van heel wat materialen (o.a. die van een gloeilamp) stijgt met de temperatuur. Op kamertemperatuur is de weerstand van een gloeilamp ongeveer 10 keer kleiner dan op bedrijfstemperatuur. Dit heeft voor gevolg dat gedurende de eerste ogenblikken na het aanschakelen, voor de gloeidraad warm is, er een grotere stroom zal vloeien door de gloeidraad en er meer warmte gediscipeerd wordt (P=V2/R).

 De lamp ‘springt’ omdat ten gevolge van de hitte een deel van het metaal verdampt. Na verloop van tijd is de draad zo dun dat die doorsmelt. Vanwege de piekstroom die ontstaat tijdens het aanschakelen, zal dit ‘springen’ meestal gebeuren op het ogenblik dat je de lamp aanschakelt.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be