Is het waar dat bij het bestrijden van het A.L.S. (S.L.A.) -syndroom stamcellen zullen worden ingezet?

Dirk, 55 jaar
7 mei 2008

Is het waar dat bij het bestrijden van het A.L.S. (S.L.A.) -syndroom stamcellen zullen worden ingezet om alles te herstellen wat beschadigd is geweest? Of is het te laat voor deze afgestorven cellen ?

Antwoord

ALS is een een relatief zeldzame maar zeer ernstige neurologische ziekte, waarbij de motorische zenuwcellen in het ruggenmerg beschadigd worden. De prognose voor ALS-patiënten is meestal  dramatisch - de ALS-liga heeft bijvoorbeeld een ultrasnelle uitleendienst voor rolstoelen en ander hulpmaterieel opgezet, omdat hulpgoederen aangevraagd via de klassieke weg soms te laat komen. Al zijn er ook "overlevers", zoals Stephen Hawking, die er in slagen om  tientallen jaren lang een kwaliteitsvol leven op te bouwen ondanks  de beperkingen die de ziekte hen oplegt.

Een behandeling met  stamcellen is nog niet voor morgen, maar de bedoeling is om stamcellen in te zetten om de beschadigde zenuwcellen te vervangen. De beschadigde cellen zelf zijn niet meer te herstellen. Maar ze zijn in de loop van de ontwikkeling ontstaan uit stamcellen, en het idee van stamceltherapie is precies om beschadigde cellen te vervangen door nieuwe.

(met dank aan prof. Catherine Verfaillie)

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be