Hoe werkt een windmolenpark, eenvoudig uitgelegd? Hoe wordt de elektriciteit verdeeld en waar wordt die opgeslagen?

Rita, 61 jaar
7 mei 2008

Graag een eenvoudige uitleg hoe een windmolenpark werkt.
De windmolens zie je meer en meer
Het opslaan en de verdeling van de elektriciteit
Zijn er dan kabels van elke windmolen naar electriciteitcentrales ?
Graag een een eenvoudige uitleg
Hoeveel huisgezinnen krijgen elektriciteit van één windmolen ?
De kostprijs van één windmolen ?
Alvast bedankt

Antwoord

Beste,

een windmolen zet de bewegingsenergie van de wind om in elektrische energie. Aangezien het elektriciteitsnet internationaal gekoppeld is moet de elektriciteit geleverd door de (het) windmolen(park) in overeenstemming zijn met de eisen van de verdelers (frequentie 50Hz, juiste spanning). De elektrische energie wordt vanaf het windmolenpark via kabels (en eventueel transformatoren = toestel om de spanning en stroom op andere waarden te brengen) verbonden met de rest van het elektriciteitsnet.

Deze elektrische energie opslaan is vooralsnog een  probleem. In België maken we daarom gebruik van de pompcentrale te Coo waar 's nachts (bij een overschot aan geproduceerde elektriciteit) het water omhoog wordt gepompt naar een groot bekken. Overdag stroomt het water terug omlaag om op die manier terug elektriciteit op te wekken. Het vermogen van deze centrale stemt ongeveer overeen met dat van de grootste Belgische kerncentrale.

Mocht er nu toevallig een dag zijn met veel wind en vrij weinig verbruik van elektriciteit, dan blijven de windmolens in dienst maar worden bepaalde gascentrales op een lager pitje gezet.

Een grote windmolen (vermogen van 2 Megawatt) levert ongeveer de energie voor ongeveer 1200 gezinnen. (ter vergelijking, een kerncentrale heeft een vermogen van 1000 Megawatt).

kostprijs van een 600 kilowatt (=0,6 Megawatt) windmolen: € 700.000
kostprijs van het windmolenpark op de Thorntonbank voor de Belgische kust: € 850 miljoen.

Resultaat: in opbouw, onderhoud en exploitatie blijkt een windmolen tot 8x duurder te zijn dan een klassieke centrale in verhouding tot de hoeveelheid geproduceerde energie. De "brandstof" is uiteraard wel gratis met als supplement de  positieve invloed op het milieu.

Ik hoop met deze informatie een antwoord te hebben gegeven op je vragen. Mocht je nog meer informatie willen, dan lees ik het wel.

D. Merckx

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

ing. Dirk Merckx

Automatisering pneumatica industriële hydraulica PLC-programmatie Machine veiligheid

Odisee
Gebroeders De Smetstraat 1 9000 Gent
http://www.odisee.be

Zoek andere vragen

© 2008-2023
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw