Na hoeveel dagen ben ik fysiek niet meer afhankelijk als ik stop met roken?

Annette, 60 jaar
7 mei 2008

Antwoord

Tabak bevat verschillende honderden toxische, kankerverwekkende en verslavende stoffen. De belangrijkste stof die een fysische afhankelijkheid veroorzaakt is nicotine. De afhankelijkheid treedt snel op en de hersenen "verlangen" al snel naar nicotine.

Tabak is een drug met een snelle en hardnekkige verslavende eigenschap. Ontwenningsverschijnselen bij een rookstop zijn normaal. Het lichaam herstelt van een verslaving en van de schade die de tabaksrook heeft aangericht. Het ontwenningsproces verschilt zeer sterk van persoon tot persoon, en is ook afhankelijk van de duur en van de frequentie van het voorgaand roken. Bij sommigen zijn symptomen relatief minimaal of van korte duur, bij anderen heftig en van langere duur. Na enkele dagen verminderen de (eerste, hevige) symptomen zeer geleidelijk. Ze verdwijnen doorgaans binnen de drie maanden, maar sommige personen en zeker voordien hevige rokers kennen jammer genoeg langdurigere fysieke afhankelijkheid.

Rookstopbegeleiding is belangrijk, en zal op korte termijn in het volksgezondheidsbeleid in Belgiƫ veel meer aandacht krijgen. Praat er alleszins over met je huisarts. Er zijn ook verschillende websites waar meer info te vinden is over stoppen met roken. Kijk bv. eens op https://www.cm.be/gezond-leven/leefgewoonten/stoppen-met-roken
Je kan ook contact opnemen met een tabakoloog. Goede sites met nuttige adressen zijn: http://www.vrgt.be en http://www.vig.be

In ieder geval is stoppen met roken in alle gevallen en op alle leeftijden ten stelligste aan te moedigen en nooit een maat voor niets. Sigaretten zijn verantwoordelijk voor een op drie kankers en voor zelfs acht tot negen op tien longkankers. Mocht de sigaret niet bestaan, dan zouden we heel wat minder geneeskundige en sociaal-maatschappelijke ellende kennen. De beste manier is natuurlijk om nooit te starten met roken, want zoals gezegd is de sigaret zeer snel en ernstig verslavend. Men zegge het voort, zeker aan onze jonge medemensen!

Succes met de rookstop. Ga ervoor!
 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Prof. dr. Filip Lardon

- Geneeskunde en Biomedische wetenschappen - Oncologie, kanker, wetenschappelijk kankeronderzoek - Fysiologie

Universiteit Antwerpen
Prinsstraat 13 2000 Antwerpen
http://www.uantwerpen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoƶrdineerd door Eos wetenschap. Voor vragen kun je terecht bij liam.verbinnen@eos.be