Op termijn zal kanker inderdaad veel beter behandeld kunnen worden, met minder bijwerkingen, dan op dit ogenblik het geval is.
Tot voor kort bestond de behandeling van kanker uit belangrijke drie pijlers: chirurgie, chemotherapie en radiotherapie. Met deze behandelingen kunnen een belangrijk deel van de patiënten echter niet of onvoldoende geholpen worden. Bovendien worden een aantal van deze behandelingsmogelijkheden gekenmerkt door bijwerkingen, die soms ernstig kunnen zijn.
Onze kennis over het ontstaan van kanker is de laatste jaren echter flink geëvolueerd. Momenteel zien we kanker als een genetische ziekte. Kanker ontstaat doordat in een bepaald celtype genetische afwijkingen zich gaan opstapelen. Voor alle duidelijkheid: deze genetische veranderingen zijn niet aangeboren of overerfbaar, maar ontstaan in de cellen die uiteindelijk kwaadaardig worden. Deze genetische afwijkingen zetten een aantal processen in werking, waardoor deze cellen een aantal bijzondere kenmerken verwerven en uiteindelijk zullen ontaarden.
Door de kennis over deze genetische afwijkingen kunnen er actueel medicijnen ontwikkeld worden die tussenkomen in de processen die in de kwaadaardige cellen verstoord zijn. Doordat deze nieuwe medicijnen specifiek gericht zijn tegen de kwaadaardige cellen zijn ze niet alleen zeer krachtig, maar geven ze ook minder bijwerkingen.
Voorlopig zijn dergelijke medicijnen slechts voor een beperkt aantal kwaadaardige aandoeningen beschikbaar. Het bekendste is ongetwijfeld Glivec (imatinib) dat op dit ogenblik reeds een belangrijke plaats inneemt in de behandeling van een bloedziekte, die we chronische myeloïde leukemie of CML noemen. De verwachting is dat voor een groot aantal vormen van kanker dergelijke medicijnen beschikbaar zullen worden.
Er gebeurt ook bijzonder veel onderzoek dat gericht is op het herstellen van de genetische defecten in de kwaadaardige cellen door gentherapie. De actuele mogelijkheden van gentherapie in het behandelen van kanker zijn echter zeer beperkt: dit onderzoek bevindt zich nog in de ontwikkelingsfase.
Wanneer deze nieuwe behandelingsmogelijkheden beschikbaar zullen worden in de dagelijkse praktijk is moeilijk te voorspellen. Het ontwikkelen en testen van nieuwe medicijnen vergt namelijk veel tijd en onderzoek.
Samengevat: kanker zal in de toekomst beter behandeld kunnen worden met minder bijwerkingen. De belangrijkste evoluties worden verwachten uit het ontwikkelen van nieuwe kankerspecifieke medicijnen en gentherapie. Het zal mogelijk worden meer patiënten te genezen of de ziekte voor veel langere tijd onder controle te houden. Wanneer dit realiteit wordt is moeilijk te voorspellen: belangrijke ontwikkelingen worden verwacht in de komende 10 tot 20 jaar.
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.