Kan je zomaar een hartaderbreuk krijgen?

Liam, 20 jaar
29 december 2008

Ik hoorde zeggen en las ook op sommige site's dat je dat ineens kan krijgen en als symptoom heb je wat kriebels in je borststreek door het lekken van bloed en dan is het te laat. Ik heb namelijk soms wat steken en kriebels in de borststreek en nu begin ik wel wat bang te worden. Ik ben jongen van 20 jaar.

Antwoord

Liam

Eerst en vooral moet je weten dat de meest voorkomende reden van plots overlijden niet een hartaderbreuk is, maar een hartinfarct.

Een "hartaderbreuk" wordt veroorzaakt door een scheur in de binnenbekleding van de grote bloedvaten, vooral dan de grote lichaamsslagader (aorta). Dit kan gebeuren zowel in de borstkas als in de buik. Er zijn twee belangrijke oorzaken van dergelijke scheuren : enerzijds zijn er mensen die een erfelijke zwakte van hun bloedvaten hebben, en anderzijds (het grootste deel) kan het een gevolg zijn van een ongezonde levensstijl (roken, te weinig sport, ongezonde voeding, hoge bloeddruk, overgewicht, cholesterol, suikerziekte).

De eerste oorzaak vinden we meestal terug bij mensen die zeer groot zijn, en zeer soepele gewrichten hebben. Dit wijst soms om een aangeboren zwakte van het steunweefsel in het lichaam, en bij deze mensen kan er makkelijker een scheur in de aorta optreden.

De tweede oorzaak komt vooral bij wat oudere mensen voor, na een ongezond leven gedurende tientallen jaren.

In beide gevallen zal een hartaderbreuk zich meestal manifesteren door zeer hevige pijn. Het is zeer onwaarschijnlijk dat je zonder iets te voelen plots overlijdt aan de gevolgen van een hartaderbreuk. Bij een hartinfarct kan je daarentegen in sommige gevallen al een fatale ritmestoornis (hartstilstand) hebben voor je iets gevoeld hebt. Maar ook hartinfarcten vinden we bijna uitsluitend bij personen boven de 35-40 jaar, en meestal als gevolg van ongezonde levensgewoonten.

Een pleidooi dus voor een gezonde levensstijl...

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Prof. dr. Paul Dendale

Hart- en vaatziekten (specialisatie preventie en revalidatie) Fysiologie en pathofysiologie van hart- en bloedvaten

Universiteit Hasselt
Agoralaan Universitaire Campus-gebouw D BE-3590 Diepenbeek
http://www.uhasselt.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw