Wat gebeurt er met je eicellen als je geen menstruatie hebt door het gebruik van een hormoonspriraaltje?

Heleen, 32 jaar
5 december 2008

Ik heb sinds 2000 een spiraaltje met hormonen dat 5 jaar mag blijven zitten. Dit is inmiddels 1x vervangen en de afgelopen 8 jaar heb ik ook geen normale menstruatie meer, alleen als ik me erg druk maak en veel aan mijn hoofd heb dan krijg ik soms spontaan een bloeding... Ik vraag me af wat er gebeurt met mijn eicellen en of het verstandig is om voor als ik later kinderen wil deze bvb. in te laten vriezen?

Antwoord

Beste,

Bij elke vrouw in de reproductie fase van haar leven gaan er dagelijks eicellen verloren. Dit proces gaat onverminderd voor of je nu een spiraaltje hebt, de pil neemt of niets doet. Rond de leeftijd van 52 jaar zijn deze uitgeput en zal je dus geen eisprong meer kunnen hebben en in de menopauze komen. De meeste eicellen gaan verloren in de eierstok zelf; eens per maand komt er "normaal" een eicel vrij bij de eisprong, welke dan 2 mogelijkheden heeft: ze wordt niet bevrucht (zoals bij gebruik van je spiraaltje) en zal in de buik worden afgebroken door je lichaam of ze wordt wel bevrucht en zal na een reis van zo'n week in je baarmoeder innestelen om tot een zwangerschap te leiden.

Invriezen van eicellen is  normaal niet nodig, tenzij je om bepaalde redenen "vervroegd" in de menopauze zal komen (bvb chemotherapie, bestraling). Dan zal je met wat geluk de ingevroren eicellen kunnen gebruik om zwanger te worden na je therapie. Als je zo geen therapie moet ondergaan, kun je best gewoon vertrouwen op je lichaam en op natuurlijke wijze proberen zwanger te worden als je spiraaltje verwijderd werd.

met vriendelijke groeten,

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt geco├Ârdineerd door EOS vzw