Heeft de regenboog altijd een tweelingbroer? Telkens wij een regenboog zien vinden we er niet ver vandaan een tweede minder zichtbare boog.

Werner, 41 jaar
6 mei 2008

Enkele jaren terug zag ik naast de regenboog een tweede staan. Ik dacht aan toeval tto ik met mijn gezin bewust gig zoeken naar die tweede boog en telkens vinden we er wel een. Vlak bij de goedzichtbare vinden we ergens wel een tweede minder zichtbare met de zelfde schakeringen.

Antwoord

Beste Werner,

Inderdaad, een tweede regenboog kan vaak worden waargenomen. In Figuur 1 kan je een foto van de primaire en secundaire regenboog zien. Om het ontstaan van de secundaire (tweede) regenboog te verklaren zal ik eerst even uitleggen hoe de primaire regenboog ontstaat.

Het optreden van een primaire regenboog wordt veroorzaakt door dispersie van zonlicht als het door regendruppeltjes gaat. De weg van het licht door een regendruppeltje voor de primaire regenboog kan je zien in Figuur 2. Als het zonlicht door het oppervlak van de regendruppel gaat wordt het gebroken en gescheiden in de verschillende kleuren (rood licht wordt bijvoorbeeld bij een kleinere hoek gebroken dan blauw licht). Hierna wordt het licht weerkaatst tegen de achterkant van de druppel en uiteindelijk terug gebroken als het de druppel verlaat. Het meest intense licht verlaat de druppel bij een hoek van 40 à 42°. Een regenboog heeft een continu spectrum met kleuren varierende van rood naar oranje, dan geel, groen, blauw, indigo en violet (ROGGBIV).

Zoals je zei, kan vaak een tweede, minder intense regenboog buiten de primaire regenboog worden waargenomen. Secundaire regenbogen worden veroorzaakt door een dubbele weerkaatsing van het zonlicht in de regendruppels en worden waargenomen bij een hoek van 50 à 53°. De weg van het licht door een regendruppeltje voor de secundaire regenboog kan je zien in Figuur 3. Door de tweede weerkaatsing zijn de kleuren in omgekeerde volgorde vergeleken met de primaire boog.


Vriendelijke groet,

Frederik

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen kun je terecht bij liam.verbinnen@eos.be